Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Sâmbătă seara a căzut cortina peste încă o ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală în marmură.Evenimentul, devenit tradiţie în capitala gugulanilor, organizat de Primărie şi Casa de Cultură „George Suru“, a prilejuit numerosului public prezent să vadă rodul muncii de o lună de zile a celor 12 sculptori veniţi de pe aproape toate continentele. Ediţia din acest an a conferit maturitate acestui eveniment, asta şi prin selecţia extrem de exigentă a artiştilor plastici care au lucrat în tabăra de lângă râul Sebeş.

„Am văzut lucrări perfect unitare ca limbaj, ceea ce arată că globalizarea s-a produs; nu există nici un element care să localizeze pitoresc sau etnic aceste opere. Lumea s-a concentrat într-un spaţiu mic la Caransebeş; indiferent de unde au venit artiştii, lucrările par a fi fost gândite împreună şi nu de către fiecare în parte“, spunea criticul de artă Pavel Şuşară, cel care a vorbit despre lucrările realizate în acest an, remarcând „Calea vieţii“ (Grecia), „Emoţia“ (Italia) sau „Tango“ (Spania).

În opinia acestuia, ediţia din 2012 este una „avertisment“, iar lucrările „fac apel la o lume specifică doar omului, la lumea interioară, la spirit“. Munca celor 12 sculptori a fost elogiată şi de primarul Marcel Vela, care le-a mulţumit, în numele caransebeşenilor, că au lăsat în cetatea spirituală a Banatului Montan o parte din visele, gândurile şi talentul lor. Potrivit acestuia, cinci din sculpturile realizate în această vară vor fi amplasate în sensurile giratorii de pe centura de ocolire iar restul în diferite zone din interiorul municipiului.

Edilul a anunţat că administraţia locală va continua astfel de demersuri cultural-artistice, prin realizarea unui parc monumental de sculptură în marmură, similar celui din Parcul Teiuş, care să însemne o emblemă pentru întreaga zonă a Banatului. La final, artiştii prezenţi la ediţia din acest an a simpozionului au primit mici atenţii din partea organizatorilor, pe acordurile imnurilor naţionale ale ţărilor de unde aceştia provin, iar seara s-a încheiat cu o petrecere la Casa Kolping, bun prilej pentru invitaţi şi sculptori de a se cunoaşte mai bine.

Nina Curiţa

2 Comments

 1.  Parerea mea este ca trebuie create cel putin 1.000 de locuri de munca in Caransebes urgent si aceasta trebuie sa fie prioritara celorlalte activitati.

  • Lenea, orbul gainilor si prostia !
   Caransebesul are cele mai multe locuri noi de munca din judet, doar lenesi ca tine nu le vad pentru ca nu-intereseaza. Eu stiu ca in Caransebes zilnic se fac curse de autobuze care aduc muncitori la TMD si Alcoa.
   Doar chiori ca tine nu au mai citit ca in acest an Skoda deschide la Caransebes 1200 de noi locuri de munca.
   Prost la cap sa fii si sa nu te bucuri ca in orasul tau (sau,scuze… poate esti vreun carcotas din Otelu Rosu ?!) se fac asemenea lucruri minunate care bucura toti cetatenii si vor infrumusetata orasul.
   Asa ca du-te si voteaza-l pe Basescu !

Adaugă comentariu