Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta arată datele oficiale în legătură cu acest fenomen negativ care, dincolo de hârtii, este în creştere continuă…

Deşi în general în judeţ situaţia nu este deloc roz pe piaţa muncii, datele oficiale ne arată o realitate chiar mai frumoasă decât am putea crede. Astfel, potrivit celor de la AJOFM Caraş-Severin, în doi ani şi jumătate, numărul de şomeri din judeţ a scăzut la jumătate. Asta, evident, în pofida concedierilor ce au continuat să se facă pe bandă rulantă, dar şi a lipsei acute de locuri de muncă.

În ultimii doi ani şi jumătate, cel mai ridicat număr de şomeri a fost înregistrat la începutul perioadei. Mai exact, în luna ianuarie 2011, totalul persoanelor afectate direct, înregistrate în baza oficială de date, se ridica la 10.403, dintre care 6.277 beneficiau de indemnizaţie, restul de 4.126 fiind neindemnizaţi (de regulă beneficiari de ajutoare sociale sau persoane angajate în cursul respectivei luni), rata şomajului atingând cota de 7,95%, în condiţiile în care media pe ţară era de 6,74%.

La sfârşitul lunii iunie 2013, numărul total al şomerilor înregistraţi a scăzut la 5.800, dintre care 3.417 erau indemnizaţi, iar restul de 2.383 neindemnizaţi. În luna de referinţă, rata şomajului cărăşean a înregistrat cota de 4,86 procente, în condiţiile în care media naţională era de 4,96%. Cu alte cuvinte, cu toate concedierile şi criza acută de posturi vacante, Caraş-Severinul stă chiar mai bine decât media celorlalte judeţe. Asta în condiţiile în care judeţul nostru a fost mereu pe lista celor cu o rată a şomajului peste media pe ţară…

Trebuie spus însă că în ultimii doi ani şi jumătate, cel mai scăzut număr de şomeri a fost înregistrat în luna iunie 2012, când în datele oficiale figurau, în total, 5.064 persoane, dinter care 2.607 erau indemnizate. În acea lună, rata şomajului se situa la nivelul de 4,04 procente, în condiţiile unei medii naţionale de 4,49%.

Antoniu Mocanu

5 Comments

  1. celor care li s-a terminat somajul unde i-ati BAGAT… sau apar doar la evidenta populatiei?

  2. De ce nu spuneti adevarul? Numarul somerilor a scazut la jumatate ca urmare a faptului ca jumatate dintre someri au depasit perioada maxima de acordare a ajutorului de somaj si acum primesc venitul minim garantat, nu ca s-ar fi angajat undeva…Incompetentul ala de la AJOFM crede ca cineva il va decora pentru ca stie sa ascunda somerii? Ramane doar un impostor si un mincinos…

  3. Evidentele si statisticile din Romania sunt facute la comanda politica. Daca ii luam in calcul pe cei care sunt plecati din tara, pe cei carora le-a expirat somajul si pe cei care nici mcar nu s-au inscris in evidentele de somaj ne dam seama de dezastrul din Romania. Iar reprezentantii partidelor ranjesc ca idiotii in show-uri televizate sau dau in logoree cand incearca sa ne explice ca Romania e pe drumul bun, ca doar nu degeaba a facut o datorie de 100 mld $. Sa vedem ce se intampla in iarna, nu mai e mult…

  4. In schimb au crescut numarul minciunilor de 3 ori. continuati asa si nu va mai ramane nici tigla pe casa. Obiective induc=striale anuntate cu mare pompa ca vor demara stau in plop si se vorbeste chiar de rezilierea pre-contractelor, dar cui ii pasa ?!

  5. Respect, domnule A. Mocanu, pentru curajul de a aborda acest subiect. Este evident ca se impune de la centru o politica de cosmetizare a cifrelor, iar masura „capacitatii si competentei” unui sef de AJOFM este data tocmai de arta de a prezenta o situatie cat mai roz. Aceasta situatie este favorizata in oarecare masura chiar de persoanele, care desi ar lucra orice, nu se mai inregistreaza ca „someri neindemnizati”, deoarece acest statut nu le-ar aduce nici un avantaj, oferta de locuri de munca fiind practic nula. In aceasta situatie sunt total neconcludenti indicatorii prezentati. Ne intereseaza numarul de persoane apte de munca, numarul de angajati in 2011 si 2013 pentru a vedea realitatea si „dinamica”
    Avand in vedere interesul maxim pentru acest subiect, asteptam un interviu cu directorul AJOFM (ca angajat platit din bani publici, nu poate refuza) pentru a da explicatii fata de cifrele raportatate, prin care ne jigneste inteligenta.

Adaugă comentariu