Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din nou, ţara noastră se clasează pe ultimul loc în UE. De această dată, la speranţa de viaţă.

Atunci când vine vorba de statistici realizate la nivelul Uniunii, de obicei regăsim România pe primele poziţii doar când vine vorba despre numărul de infracţiuni, copii abandonaţi sau sărăcie. În clasamentele pozitive însă, ţara noastră se situează în mod constant la coadă, nu de puţine ori chiar în poziţia de lanternă roşie.

La fel stă situaţia şi într-un top al speranţei medii de viaţă în statele membre ale UE realizat de Econtext. Oarecum neaşteptat, cel mai mult nu trăiesc locuitorii ţărilor nordice, renumite pentru condiţiile lor de viaţă ridicate, ci spaniolii, cu o medie de 82 de ani şi 2 luni, urmaţi de italieni (82 de ani) şi francezi (81,8).

Şi de această dată, România ocupă ultima poziţie, la egalitate cu Lituania. Astfel, o româncă are o speranţă medie de viaţă de numai 77 de ani şi 3 luni (în comparaţie cu o spaniolă – 85,3 sau o italiancă – 84,6), în timp ce la bărbaţi stăm şi mai rău. Un român se opreşte chiar în pragul a şapte decenii, pe când un italian ajunge în medie la 79 de ani şi 4 luni, iar un spaniol la 79 de ani şi o lună.

Lidia Almăjanu

Adaugă comentariu