Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cuvintele, rostite cândva de Mihai Eminescu, au deschis joi una dintre acţiunile dedicate acestuia.

Şi Biblioteca Municipală Reşiţa a marcat joi 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu printr-o serie de acţiuni, ce au debutat la Colegiul Naţional „Mircea Eliade“, unde elevi din ciclul primar au evoca personalitatea marelui poet naţional printr-un recital de poezie, în cadrul unui program intitulat „Eminescu prin ochi de copil“.

Manifestările au continuat la Secţia pentru vârsta a treia a Bibliotecii Municipale (cea de pe Aleea Tineretului nr. 3, din cartierul Lunca Bârzavei), cu acţiunea intitulată „Să ne amintim de Eminescu“, în cadrul căreia a fost vernisată o expoziţie tematică de carte şi a avut loc un recital de poezie susţinut de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 7.

eminescu-oravita

Acţiunile s-au încheiat la sediul central al instituţiei (pe strada G.A. Petculescu nr. 1, în vechiul sediu al Bibliotecii Franceze), sub genericul „Limbă, cultură şi interculturalitate“, unde copii de la Centrul de Zi „ABC“ au oferit un moment artistic, iar trei tinere, voluntari ai Uniunii Democrate a Croaţilor din România, filiala Caraş-Severin, au realizat o prezentare bilingvă despre Mihai Eminescu. Aceeaşi locaţie a găzuit şi o expoziţie tematică de carte, dedicată aniversării a 165 de ani de la naşterea marelui om de cultură.

Tot joi, Biblioteca Judeţeană a continuat ciclul celor trei zile dedicat lui Eminescu şi culturii, prin activităţi care s-au concentrat în jurul Secţiei pentru copii. Iar la Biblioteca Bocşa, au luat cuvântul prof. Stela Boulescu, eminescologul Gheorghe Jurma şi preoţii Ionel Petrică şi Doru Melinescu, iar liceenii participanţi au prezentat un program literar şi muzical, în cadrul proiectului didactic „Dor de Eminescu“, după cum ne-a spus Gabriela Şerban, managerul instituţiei gazdă.

eminescu-bocsa

„Sub semnul lui Eminescu“ a fost numele unei acţiuni derulate tot joi, sub cupola Librăriei reşiţene „Semn de carte“, unde elevii de clasa a II-a de la Școala Gimnazială nr.2, coordonați de învățătoarele Mariana Brebenariu și Maria Ciontu, au citit şi recitat poezii, au vizionat un film documentar despre viaţa petului şi au ascultat melodii cu versuri din creaţia acestuia. A urmat un montaj literar artistic, „Dor de Eminescu“, a fost vernisată o expoziţie cuprinzând desenele tematice realizate de elevi, şi au putut fi achiziţionate cărţi care oglindesc opera şi viaţa poetului. Pentru Direcţia Judeţeană de Cultură, centrul manifestărilor s-a mutat, deloc întâmplător, la Oraviţa, unde au fost organizate alte activităţi închinate Zilei Naţionale a Culturii.

5 Comments

 1. Analfabetilor, degeaba luati salarii. Ziua culturii NATIOALE ? ? ? Si voi va ocupati de o biblioteca?

 2. halal oameni de cultura nu sunteti in stare sa scrieti un afis. daca ati avea macar niste bun-simt v-ati da demisia.

  • Consumatorul de litere Reply

   Domnule Andrei!

   Așa este: am omis litera ”N” din genericul care face obiectul observației dumneavoastră.
   Am făcut deja corectura necesară și ne cerem scuzele de rigoare.
   Dar…de la omisiunea în cauză până la a fi etichetați analfabeți (eventual agramați) e cale lungă.
   De unde asemenea ”precizie” în afirmațiile dumneavoastră?!
   Frecventați biblioteca și veți constata profesionalismul nostru!

 3. Cu cat trece vremea mai repede cu atat apreciem mai mult poezia lui nemuritoare. Geniul Mihai Eminescu a dat prin versurile sale si povete celor care tin mortis sa scrie versuri fara sa transmita un mesaj doar pentru ca sa sune bine. „Ce e amorul? / E un lung prilej pentru durere / Caci mii de lacrimi nu-i ajung / Si tot mai multe cere” Sa-l odihneasca Dumnezeu.

 4. te referi cumva la cireada de ‘poeti’ resiteni care se citesc si se lauda intre ei?

Adaugă comentariu