Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Constructorii Reşiţei şi ai judeţului sunt mâhniţi de lipsa unor noi proiecte în domeniu.

Veteranii constructori din județ, cei care au ridicat importante edificii în Caraş-Severin, şi-au celebrat din nou ziua, alături de foştii angajaţi ai Întreprinderii Judeţene de Construcţii Montaj (IJCM). Aceştia au reuşit să imprime tradiţia ca această sărbătoare să aibă loc anual, în ultima sâmbătă din luna mai. „Este o întâlnire de suflet a constructorilor din municipiul Reşiţa şi câţiva din Caraş-Severin, de la fosta IJCM. Ne-am propus să ne revedem, în fiecare an, să menţinem legăturile şi să depănăm amintiri. Toate obiectivele ridicate de noi de-a lungul anilor sunt în picioare şi în ziua de astăzi, şi dintre ele, unele sunt unicate. Din păcate, unele dintre obiectivele industriale au început să dispară. Ale noastre încă nu, ceea ce ne facem să credem că dăinuim. Un alt regret al nostru este acela că din tagma noastră, de jos, nu mai apare aproape nimic. Mai dau facultăţile ceva ingineri, dar nu mai există şcoli profesionale, nu sunt cursuri de calificare. Nu mai există cerere pentru această meserie, deoarece piaţa construcţiilor este în derivă. Practic, investiţiile nu există”, a precizat inginerul Vasile Stanciu.

Evenimentul a cuprins şi o expoziţie fotografică cu câteva din realizările constructorilor cărăşeni. Printre fotografiile expuse se regăseşte cea mai veche – un corp din actuala Casă de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, construită între anii 1954 – 1959, Policlinica Reşiţa, sediul Institutului Judeţean de Proiectări, sediul Primăriei Reşiţa şi al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, construite între anii 1969 – 1971, Sala Polivalentă, Cinematograful Dacia, etc. „Acestea sunt dovezi ale faptului că noi am construit Reşiţa. Tot noi am participat şi la mutarea bisericii din centrul Reşiţei. Noi, cei care ne-am întâlnit aici, suntem dintre cei mai vechi constructori şi, din păcate, nu vine aproape nimic din urmă. Doar la Întreprinderea Judeţeană de Construcţii Montaj eram 5.000 de angajaţi, dintre care 3.000 în Reşiţa”, a afirmat inginerul Constantin Sprânceană, iniţiatorul evenimentului.

Pentru ediţia viitoare, organizatorii întâlnirii au hotărât să includă şi o expoziţie care să cuprindă obiectivele construite în tot judeţul.