GĂRÂNA – Asta din cauză că nimeni nu mai construieşte pensiuni sau hoteluri doar pentru perioada festivalurilor open air.
Organizat timp de 22 de ani de către un ONG creat special pentru promovarea jazzului – Fundaţia Culturală Jazz Banat, Gărâna Jazz Festival XXII, ce se va desfăşura în perioada 12 – 15 iulie, este condus de Marius Giura, care şi-a implicat în acest proiect familia şi prietenii. Nu o dată s-a izbit de ignoranţa autorităţilor, susţinerea financiară venind mai întotdeauna din partea unor firme private şi a celor care au înţeles importanţa promovării evenimentului pe harta marilor festivaluri open air ale genului în Europa şi în lume. Festivalul a crescut an de an în notorietate, dovadă fiind dorinţa multor artişti de a cânta în Poiana Lupului sau de a reveni pe scenele de festival, dar şi numărul mare de solicitări pentru străinii care practică turismul festivalier, peste 30 la sută. Capacitatea de cazare este însă limitată, raportată la miile de oameni care iau cu asalt zona de festival, artişti şi public deopotrivă.
Referitor la aceste posibilităţi de cazare, într-un amplu interviu realizat de Digi24, Giura a spus că, din păcate, acestea nu s-au înmulţit, din cauză că turiştii vin doar în perioada evenimentelor estivale, deşi judeţul nostru ar putea să se dezvolte, tocmai prin turism: „Judeţul Caraş-Severin este, în opinia mea, cel mai înzestrat judeţ de la natură din ţara asta, pentru că totul e frumos! Să nu uităm că mai este şi Herculane, care e lăsat în paragină, şi mai sunt şi alte locuri unde, cândva exista interes din toată Europa pentru aceste zone. Mai e Marila, Oraviţa şi altele. Încet, încet, sper să îşi revină zona, să îşi revină Reşiţa, ca să aibă putere de a împinge lucrurile. Nu vin veşti îmbucurătoare pentru anii următori în ceea ce priveşte cazarea. Cei mai puţin pretenţioşi se pot caza la săteni, se poate sta la cort, există opţiuni“.
Despre elementele de noutate ale ediţiei, Giura a precizat: „Am revenit la varianta cu patru concerte pe seară la Poiana Lupului şi la proiectul la care ţin foarte mult, «Romanian Jazz meeting», care se va desfăşura la scena B de la Hanul La Răscruce şi, pentru prima dată, la biserica din Văliug va avea loc o acţiune culturală multiplă. Gheorghe Fikl, pe lângă faptul că va vernisa o lucrare foarte frumoasă, va şi cânta, atât la chitară, cât şi la pian, el fiind un artist complet“.
Incluse în programul festivalului sunt şi alte manifestări care se anunţă atractive: a III-a ediţie a Târgului Naţional de Viniluri, proiecţii video (va fi proiectat un film despre cariera şi operele lui Gheorghe Fikl, risipite în cele mai mari galerii ale lumii, multe dintre acestea fiind în colecţia personală a prinţului Charles), lansări de carte, prezentarea unui album foto realizat în Germania de o artistă fotograf (născută la Arad şi crescută la Cluj, în prezent în Berlin) cu fotografii alb-negru făcute la Gărâna cu un aparat de tip vechi, pozele fiind semnate de artişti.
Asupra starurilor internaţionale care vor evolua în cele patru zile de festival, vom reveni.