Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sursele publice de apă din județ pot să-şi schimbe catacteristicile chimico-fizice şi să creeze pericol pentru sănătate.

Cu toate că Direcţia de Sănătate Publică efectuează anual teste la sursele publice de apă, monitorizarea calităţii nu este o activitate unilaterală, ci implică activ administraţia publică locală. „Aceasta este proprietarul, beneficiarul şi distribuitorul de apă dintr-o comunitate. Mai există cazuri în care un obiectiv de acest gen a fost externalizat unei persoane sau societăţi comerciale. Potrivit legii, distribuitorul de apă este obligat să efectueze monitorizarea calităţii acesteia şi să suporte contravaloarea acestor analize“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

Instituţia a solicitat celor din mediul rural, prin adrese scrise, o informare privind situaţia fântânilor publice şi a surselor de apă în sistem centralizat folosite de fiecare comună. „Distribuitorii apei trebuie să solitice autorizarea sau vizarea anuală a sistemelor centrale de aprovizionare cu apă. În cursul acestui an, a fost înregistrat şi raportat un caz de intoxicaţie cu nitriţi în satul Comorâşte din comuna Forotic. De la începutul anului au fost analizate 40 de probe cu 284 determinări chimico-fizice şi microbiologice. Dintre acestea, 37 au fost necorespunzătoare. Ca atare, administraţiei locale respective i-a fost transmisă recomandarea de a avertiza populaţia despre faptul că apa e nepotabilă. De asemenea, am efectuat o acţiune comună cu Primăria Reşiţa, acum câteva zile, prin care au fost prelevate zece probe de apă de la izvoarele publice de pe raza municipiului, iar aceste probe au fost trimise la analiză la un laborator din Timişoara“, a mai amintit dr. Luca.

Potrivit DSP, în judeţul Caraş-Severin nu au fost înregistrate epidemii hidrice.

Flavius Rotariu