Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Proiectul reabilitării ultimelor două etaje ale Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș cu bani de la Ministerul Sănătății nu se va mai realiza. Asta după ce Consiliul Local a revocat zilele trecute HCL-ul prin care se dădea undă verde în 2016 lucrărilor de modernizare.

Motivul? Municipalitatea nu are fondurile necesare să susțină singură proiectul, pentru că de la minister nu s-au mai primit fonduri. „N-ați reușit să duceți achiziția la bun sfârșit, ăsta e adevărul, proiectul este căzut, bugetul local nu poate suporta asemenea cheltuieli”, a spus în plen liderul grupului PSD, Florin Bogdea. Asta nu i-a împiedicat pe social-democrați să voteze pentru renunțarea la proiect, în timp ce liberalii nu au fost de acord și au cerut ca modernizarea să continue, mai ales că s-au cheltuit sume importante pentru proiectare. Cum la vot PSD deținea majoritatea la acel moment, s-a renunțat în cele din urmă la modernizarea celor două etaje.

„Suntem în situația de a nu putea suporta această investiție doar din bugetul local. Noi veneam cu cofinanțarea, dar să ducem tot proiectul este imposibil. Finanțarea a fost făcută de la Guvernul PSD, ne-am bucurat că există această disponibilitate, în 2018 nu s-au mai primit acești bani, suma inițială era de vreo 7 milioane lei, proiectul total era 28 de milioane lei. Noi ne-am asumat faptul că primind cele 7 milioane, cu cofinanțarea aferentă, demarăm proiectul, dar în cazul în care nu am mai fi primit bani de la Guvern pentru restul proiectului, ar fi căzut în sarcina noastră, am rămas singuri împotriva tuturor. A fost o reacție ciudată a consilierilor liberali care au votat împotrivă”, a explicat primarul Felix Borcean situația.

De cealaltă parte, liberalii, prin vocea liderului interimar Andrei Ungur, și-au motivat votul împotriva renunțării la proiect: „Dumnealui are dreptul să inițieze proiecte, noi avem dreptul să le votăm sau nu, în funcție de ceea ce considerăm că e normal pentru cetățeni. Consilierii liberali au votat împotrivă pentru că nu e treaba Consiliului Local să facă rost de bani. Să stai să aștepți să vina ministrul Sănătății să zică: <<Uitați, aveți un spital frumos, ne-am gândit că ar merita renovat și vă oferim bani”>>… S-au cheltuit foarte mulți bani cu proiectul”.

Așadar, momentan, singurele speranțe pentru spital rămân micile lucrări realizate în regie proprie de Primărie sau inițiativele unor medici de a-și renova singuri secțiile.

Adaugă comentariu