Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Este concluzia desprinsă din prezentarea făcută de către dr. Laurenţiu Mărţuică, medicul şef al Casei judeţene de Asigurări de Sănătate referitoare la programele naţionale de sănătate.

În cadrul acestora se numără programul de boli transmisibile (cu subcomponentele HIV-SIDA, tuberculoză), cel de oncologie, de diabet zaharat, de diagnostic şi tratament pentru boli rare, de ortopedie, posttransplant şi de dializă. „Nu vreau să transformăm pacienţii în cifre, dar bolnavii cu TBC sunt în scădere, şi de anul trecut avem doi furnizori de dializă după ce în anul 2010 furnizorul public (secţia Spitalului Judeţean) de astfel de servicii şi-a sistat activitatea. De anul acesta avem finanţare pentru a susţine cu adevărat pacienţii”, a precizat reprezentantul CAS.

Din nefericire, pacienţii pentru dializă nu pot intra la tratament într-un serviciu privat dacă nu sunt iniţiaţi într-unul public. „Este obligatoriu să se efectueze între opt şi 21 de şedinţe în sistemul public şi toţi pacienţii cărăşeni trebuiau să meargă la Timişoara pentru iniţiere şi includere în program. O problemă o reprezintă programul de oncologie la nivel naţional. În judeţul nostru nu am avut blocaj în 2012 pentru că am fost prevăzători, dar stocurile s-au epuizat şi ţinem de anumite medicamente din stocurile Ministerului. Ar trebui ca cei de la achiziţii, din spitale, să dea comenzile mai repede. La momentul actual, bugetul pentru programele de sănătate nu acoperă integral anul 2013, dar ştim că va fi o rectificare”, a mai precizat dr. Laurenţiu Mărţuică. În ceea ce priveşte bolile rare, doar două sunt tratate în Caraş-Severin – hemofilia şi scleroza laterală amiotrofică, pentru care există specialişti în judeţ, dar, potrivit CAS, nici nu avem pacienţi cu alte boli rare.

„Deşi programul pentru scleroză a înregistrat un consum scăzut, nu înseamnă că acesta a fost necesarul pentru pacienţii din evidenţa noastră. Ca şi în oncologie, medicamentul prescris este adus în farmacii cu intermitenţă (importatorii nu aduc variantele ieftine). La componenta posttransplant am ajuns, în ultimii trei ani, de la şapte pacienţi cu transplant renal la peste 20 şi se adaugă câte unul pe lună”, a mai amintit reprezentantul CAS. Din datele prezentate, anul problematic privind acoperirea cazurilor de către finanţarea programelor naţionale a fost 2010, când aproape o treime din pacienţi (în special la oncologie şi diabet) nu au fost cuprinşi în prima parte a anului

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu