Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este concluzia desprinsă în cadrul şedinţei de miercuri a Consiliului Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor.

Pornind de la prezentarea activităţii recente a Comisaritaului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor privind materialele de construcţii, îmbrăcămite şi încălţăminte, Doru Cozma, şeful Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Caraş-Severin a deschis discuţiile privind etichetarea anumitor transporturi venite din alte ţări: „Ce trebuie să înţelegem din prezentare? Faptul că s-au efectuat controale? Ce trebuie să înţelegem ca şi consumatori?“.

Răspunsul comisarului Mirela Răchitan a venit prompt: „Trebuie să citim etichetele produselor, alimentare sau nu, instrucţiunile şi termenele de valabilitate, pentru că nu prea ştim să o facem. Şi materialele de construcţii – ciment, adezivi etc – au un astfel de termen. Şi preţurile pot pune în dificultate cumpărătorul, pentru că, spre exemplu, la gresie poate fi afişat preţul pe metru pătrat şi în cutia de produs să fie depăşită suprafaţa, ceea ce se poate remarca la casă“. Referitor la acest subiect, a intervenit în discuţie şi şefa Inspectoratului Teritorial în Construcţii, Anişoara Suciu.

Reprezentanta ITC Caraş-Severin a precizat că, deşi controalele efectuate de către instituţie şi Protecţia Consumatorilor sunt efectuate pe materialele de construcţii, acestea pot avea obiective diferite. „Mă refer la declaraţiile de conformitate, la marcajele privind standardul de produs. Consumatorul nu ştie unde să se uite când achiziţionează un produs, ci vede doar preţul, fără să se intereseze de caracteristicile acestuia. Referitor la Vamă, intră din Serbia produse pentru construcţii fără documente de conformitate pentru zidărie şi alte activităţi. Producătorul trebuie să ofere actele de conformitate şi noi trebuie să prevenim abaterile“, a amintit Anişoara Suciu.

În contrapartidă, Doru Cozma a precizat că nu intră în atribuţiile instituţiei pe care o conduce verificarea actelor respective, dar că poate exista o colaborare între instituţii pentru soluţionarea acestor probleme. Potrivit datelor prezentate, la materialele de construcţii au fost amendate opt nereguli şi au fost oprite definitiv de la comercializare produse de peste o tonă, în cunatum de 3.205 lei. În ceea ce priveşte îmbrăcămintea şi încălţămintea, controalele s-au soldat cu 39 de amenzi pentru etichetare necorespunzătoare, în cuantum de 39.000 de lei, fiind oprite temporar de la vânzare produse în valoare de 63.270 de lei. Concluzia trasă şi de către subprefectul judeţului, Anton Paulescu, cel care a condus şedinţa, a fost că „trebuie să ne uităm cu atenţie la etichete, să cerem să ne fie respectate drepturile ca şi consumatori“.

Flavius Rotariu

 

1 Comment

  1. SERBANOIU COSMIN Reply

    Etichetele in general sunt scrise cu litere de 1 milimetru sau mai mic ca sa nu putem citi…eventual numai cu lupa,,, La DEDEMAN un pret este pe produs si altul (mai mare) la casa…

Adaugă comentariu