Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din campion multianual, judeţul Caraş-Severin a retrogradat în Divizia D la rata şomajului.Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă tragedia: doar în două judeţe ale ţării, numărul şomerilor nu a crescut. Restul se subînţelege. Şi, totuşi, Caraş-Severinul nu mai figurează demult în topul clasamentului judeţelor cu cel mai mare număr de şomeri sau cu cea mai mare rată a şomajului. De fapt, stăm chiar bine! La aceşti indicatori ne situăm în acea jumătate a ţării cu cifre intrate la apă.

În clasamentul invers, pe primul loc, cu cea mai mică rată a şomajului, se află judeţul Alba, cu 1,84%, în vreme ce Caraş-Severinul se află pe a 12-a poziţie, cu 5,25%. Ce-i drept, în judeţ, numărul şomerilor a crescut în prima lună a anului cu 296 persoane, ajungând la 7.031 de afectaţi. Şi tot cam cu atât a crescut şi numărul beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj. Ne putem însă mândri că, deşi suntem săraci, suntem mai tari în rată decât Timişul, care se află pe locul 38, cu o rată a şomajului de 9,55%. Am putea chiar zâmbi Bucureştiului, care se apropie vertiginos de Caraş-Severin, situându-se cu doar două trepte mai sus decât noi, pe a zecea poziţie, cu o rată de 4,93%.

Cert e că aceste cifre nu ne demonstrează că economia duduie-n Caraş-Severin, dar poate ne arată că, după ce-am închis sau decimat vechea industrie, nu prea mai avem pe cine să mai dăm afară…

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu