Caraş-Severin, Romania

În total, în primul trimestru din acest an, a ajuns în bugetul judeţului suma de 149,854 de milioane de lei, veniturile din vamă reprezentând peste 139 de milioane. Comparativ cu programul stabilit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia de Finanţe Caraş-Severin şi-a atins obiectivul în proporţie de 98,58%. La bugetul de stat au ajuns 56 de milioane de lei, în timp ce pentru asigurările sociale de stat s-a achitat suma de 57 de milioane, la sănătate 23,9 milioane de lei iar la şomaj au ajuns puţin sub două milioane de lei.

„Ce putem remarca este faptul că, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, încasările sunt mai mari cu peste 13 milioane de lei, ceea ce reprezintă un procent de creştere de 10,32%“, a spus Matei Ioan, director adjunct al DGFP Caraş-Severin. Pe de altă parte, când vine vorba despre încasările din impozite situaţia stă complet invers, înregistrându-se scăderi semnificative la impozitul pe venit.

Astfel, dacă în 2010 din impozitul pe venit a ajuns în vistieria judeţului suma de 5,130 milioane de lei, anul acesta s-a înregistrat o creştere de peste două milioane. Cărăşenii stau rău la venituri, impozitul la această categorie scăzând de la 36,3 milioane de lei la puţin peste 27. Una din cauze poate fi transferul a opt mari contribuabili, de la DGFP Caraş-Severin la Direcţia Generală a Marilor Contribuabili.

Aportul lunar al celor opt mari contribuabili cărăşeni la încasările bugetare ale judeţului nostru a fost de 7,1 milioane de lei în primul trimestru din 2010, însă această sumă nu se mai regăseşte în bugetul judeţean din acest an.

O cauză pentru raportul negativ al plăţilor este aceea că de la 1 februarie 2011 a început transferul tuturor sediilor secundare înregistrate fiscal ca plătitoare de salarii şi venituri asimilate salariilor administrate de DGFP Caraş-Severin la unităţile fiscale din alte judeţe sau în Bucureşti (acolo unde îşi au „domiciliul“ firmele mamă). Pe de altă parte, specialiştii de la finanţe au mai identificat ca şi cauză şi diminuarea salariilor angajaţilor de la stat.

„Sumele declarate şi încasate în trimestrul I al anului 2010 aferente acestei categorii de contribuabili sunt mai mici decât cele declarate anul trecut“, a spus Matei Ioan, directorul executiv adjunct al Direcţiei de Finanţe Caraş-Severin.

În ceea ce priveşte cuantumul rambursărilor taxei pe valoare adăugată, putem spune că au scăzut cu peste 43%. În 2010, acestea au fost de 27,686 milioane de lei, în timp ce anul acesta doar de 11,937 milioane, în timp ce restituirile efective au fost în 2011 de 4,7 milioane, faţă de aproape 20 de milioane anul precedent. Încasările în vamă realizate în primul trimestru al anului 2011 au fost de 10,262 de milioane de lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au încasat 4,088 milioane de lei.

Anca Preda

Adaugă comentariu