Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Forul legislativ local nu a aprobat miercuri propunerea primarului Cristian Miclău de a se revoca HCL-ul prin care clădirea Băilor Neptun a ajuns în proprietatea administrației locale. Este exact ce au cerut cei de la Herculane Project, care s-au implicat în strângerea de fonduri pentru punerea în siguranță a monumentului istoric, aflat la un pas de prăbușire.

Aceștia au salutat, de altfel, decizia Consiliului Local Băile Herculane, taxând însă reacția edilului Miclău de a părăsi sala de ședință după ce inițiativa acestuia nu a primit undă verde din partea aleșilor locali. Aceștia s-au abținut de la vot, nefiind astfel de acord cu dorința primarului ca Băile Neptun să revină la fostul proprietar, familia Verbițchi. „Ne bucurăm că avem încrederea consiliului și sprijinul lor pentru a continua în mod LEGAL proiectul nostru. Este regretabilă reacția domnului primar Cristian Miclău de a părăsi ședința, imediat după respingerea proiectului. Ne-am fi așteptat să dea dovadă de respect față de echipă și comunitatea care așteaptă începerea șantierului și să discutăm soluțiile propuse de echipa noastră juridică. Cerem administrației locale să finalizeze toate demersurile ce țin de competența sa pentru începerea șantierului până la finalul săptămânii viitoare. Dorim să discutăm și eventualele soluții ale administrației atâta timp cât acestea nu implică donarea banilor strânși cu ajutorul și prin bunăvoința dumneavoastră! În caz contrar, vom face tot posibilul să găsim în instanță, o posibilitate de a începe cât mai curând șantierul de punere în siguranță a clădirii Băilor Neptun. Nu cedăm!”, a fost reacția celor de la Herculane Project după ședință.

Dinspre administrația locală, situația nu pare una care să se rezolve prea curând. O recunoaște chiar primarul Cristian Miclău. „Noi eram obligaţi să facem acest proiect de hotărâre pentru că acel schimb de terenuri nu a fost legal. Povestea este veche, încâlcită şi nimeni nu şi-a asumat proiectul, nici măcar consilierii liberali. Eu am iniţiat acest proiect şi este un lucru pe care în viitor nu îl mai fac pentru că nimeni nu şi-l asumă, iar azi Primăria a ieşit şifonată. Dar asta este, Consiliul Local este suveran. Cât despre Băile Neptun, acolo toţi vrem să fie pusă clădirea în siguranţă, doar că totul trebuie să se facă în limitele legii. Noi am vorbit cu cei de la LOCUS, avizul de la Minister este pe Primărie şi legea ne obligă tot pe noi să facem licitaţia pentru lucrări. Ei nu vor să înţeleagă, aşa că nu ştiu ce va fi“, ne-a declarat primarul staţiunii Băile Herculane.

Dacă cele două părți se vor așeza la masa dialogului și vor ajunge la un consens, vom afla în zilele ce urmează. Cert e că o soluție trebuie găsită cât mai rapid pentru că, într-adevăr, Băile Neptun nu mai au timp…

Nina Curiţa