Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dezbateri tot mai intense în minister pe tema clasei pregătitoare, care va rămâne şi anul viitor în învăţământul primar obligatoriu, dar şcolile o pot muta la grădiniţă.

O altă noutate este aceea că înscrierea copiilor se va face după criterii stabilite de consiliul de administraţie din fiecare unitate de învăţământ. Dacă până acum elevii trebuiau înscrişi la şcoala de circumscripţie, începând cu anul şcolar 2013-2014, părinţii vor avea dreptul să depună dosarul la ce unitate doresc şi, în funcţie de numărul de locuri, vor fi sau nu acceptaţi.

Totodată nu vor mai avea prioritate copiii care provin din familii monoparentale, cei ai căror părinţi sunt cadre didactice sau care au fraţi în aceeaşi unitate de învăţământ. Dar până să înceapă înscrierile în învăţământul primar, cadrele didactice mai au de trecut un prag.

În aceste zile, sunt evaluaţi de către o comisie specială toţi profesorii care au intrat în programul de formare pentru clasa 0. În aceste condiţii, profesorii trebuie să susţină un proiect prin care să le demonstreze examinatorilor că au „stofă“ de educatori şi îi pot forma pentru viitor pe cei mai tineri dintre elevi. Dacă vor trece acest examen, vor primi un atestat care le va da dreptul să predea la clasa pregătitoare. Restul mai au o şansă în decembrie, când va avea loc o a doua evaluare.

Lavinia Predescu

Dezbateri tot mai intense în minister pe tema clasei pregătitoare, care va rămâne şi anul viitor în învăţămâtul primar obligatoriu, însă şcolile o pot muta la grădiniţă. O altă noutate este aceea că înscrierea copiilor se va face după criterii stabilite de consiliul de administraţie din fiecare unitate de învăţământ.

Adaugă comentariu