Caraş-Severin, Romania
CARAŞ-SEVERIN – Campania privind „Controlul privind stabilirea și acordarea alocației de plasament”, desfăşurată de inspectorii sociali cărăşeni, a cuprins controale atât la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, cât și la 16 autorități publice locale din județul Caraș-Severin, unde au fost identificate suspiciuni în ceea ce privește minorii pentru care a fost instituită măsura tutelei.

În cadrul acestei campanii, inspectorii sociali au mai efectuat vizite la domiciliul minorilor pentru care a fost instituită măsura tutelei, din 16 localități. „Din verificările efectuate la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin rezultă faptul că cele 84 de dosare verificate conțin documentele necesare-acte de identitate, rapoarte de monitorizare, evaluarea condițiilor materiale și financiare ale familiei substitutive. Menționăm faptul că rapoartele de monitorizare au fost completate în mod superficial și neconcludent“, se precizează în raportul prezentat de Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială.
În urma controalelor efectuate de inspectorii sociali la sediile celor 16 primării din județul Caraș-Severin unde au fost identificați minori pentru care a fost instituită măsura tutelei, s-a constatat că aceste instituții nu au o evidență cu familiile care au în tutelă minori în baza unor sentințe civile rămase definitive, astfel încât să poată să întocmească rapoartele de monitorizare. Iar în urma celor 30 de vizite efectuate pe teren de inspectorii sociali, la domiciliul minorilor pentru care a fost instituită măsura tutelei, s-a constatat faptul că în mare parte au fost respectate prevederile legale (minorii sunt îngrijiți corespunzător, au relații bune cu tutorii, iar alocația de plasament este cheltuită in interesul copilului).
„Pentru două minore pentru care a fost institută măsura tutelei, tutorii încasau alocație de plasament deși măsura tutelei a fost încetată prin sentința instanței, fapt pentru care a fost înștiințat AJPIS Caras-Severin cu privire la recuperarea sumelor încasate necuvenit. Pentru deficiențele constatate în cadrul campaniei, inspectorii sociali au dispus un număr de 19 de măsuri, care au fost îndeplinite până la acesta dată. Au fost încheiate un număr de 17 procese verbale de control cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin si cele 16 autorități publice locale unde au fost identificate suspiciuni“, a precizat Elena Solomonesc, directorul AJPIS Caraş-Severin.