Caraş-Severin, Romania
CARAŞ-SEVERIN – O microhidrocentrală din Serbia ar putea lăsa Nera fără apă în zona localităţilor Pârneaura, Zlatiţa şi Câmpia, afirmă Grupul Ecologic de Colaborare Nera.

GEC NERA, împreună cu Asociaţia DELIBLATIKA din Pančevo, Serbia, au monitorizat în luna decembrie a acestui an stadiul realizării minihidrocentralei de pe pârâul Jaruga care este amplasată în apropierea satului Kusić, de pe teritoriul comunei Bela Crkva din Serbia. În zonă a fost executat un canal de deviere a apei din râul Nera pe pârâul Jaruga – un braţ secat al râului Nera – dar captarea efectivă a apei încă nu este executată. Din informaţiile deţinute de GEC Nera şi Asociaţia DELIBLATIKA, atât prin verificări făcute pe teren cât şi din presa sârbă, pentru operaţiunea de deschidere a canalului de deviere a apei se aşteaptă aprobările legale de la autorităţile române deoarece în zonă râul Nera este apă de frontieră. Pe o porţiune de 11 km, la graniţa dintre România şi Serbia, râul Nera face meandre care îl plasează, pe porţiuni, atât în totalitate pe teritoriul României cât şi în totalitate pe teritoriul Serbiei. Derivarea debitului din râul Nera pe pârâul Jaruga s-a făcut până în anii, 50 pe cale naturală, în amonte de localitatea Zlatiţa, pe teritoriul României, dar în acest loc scurgerea s-a colmatat.
„Minihidrocentrala de la Kusić şi canalul de deviere a apei au fost finalizate în urmă cu doi ani, iar captarea apei din râul Nera urmează să se facă după obţinerea aprobărilor legale de la autoritățile române. După deschiderea captării prin canalul de deviere va fi preluat circa jumătate din debitul mediu al râului Nera pe porţiunea de curs aferentă localităţilor Pârneaura, Zlatiţa şi Câmpia, unde cursul râului Nera este exclusiv pe teritoriul României“, transmit reprezentanţii GEC Nera.
Potrivit acestora, în perioada debitelor minime ecosistemul râului Nera şi locuitorii din aceste zone de pe teritoriul României vor fi sever afectaţi. Ca urmare, GEC Nera solicită Administraţiei Apele Române – Direcţia Bazinală BANAT Timişoara, în calitate de autoritate în domeniu şi parte a Comisiei mixte româno – sârbe a apelor de frontieră, să trimită un punct de vedere privind legalitatea captării din râul Nera a debitului pentru funcţionarea minihidrocentralei de la Kusić în condiţiile descrise. Acest răspuns va fi pus la dispoziţia cetăţenilor din localităţile care ar putea fi afectate de această captare.