Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aleşii urbei au votat majorarea impozitului pe anul viitor cu un procent cuprins între 150 şi 500% pentru 41 de proprietăţi.

Dintr-un total de 103 proiecte supuse atenţiei consilierilor locali reşiţeni, în şedinţa ordinară aferentă lunii decembrie, 60 au fost pentru majorarea impozitului pentru cei care nu şi-au îngrijit proprietăţile. Chiar şi aşa, din cele 60, 19 au scăpat de sancţiune pentru că, între timp, proprietarii vizaţi şi-au remediat problemele, proiectele cu pricina fiind retrase de pe ordinea de zi. Dar restul de 41 vor avea de plătit, la anul, impozite mai mari cu un procent de 150, 200, 250, 300, 400 sau chiar 500%.

„Din materialul de şedinţă de o sută şi ceva de puncte, marea parte a fost despre impozite pe care le-am majorat la societăţi comerciale, instituţii publice care nu-şi întreţin clădirile în mod corespunzător, spunea Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa. Sună destul de bombastic 200%, 500%, dar având în vedere că cele mai multe sunt clădiri amortizate în procent integral sau aproape integral, sumele oricum sunt derizorii. Erau derizorii şi înainte de majorare, şi vor fi derizorii şi după majorare. Vă dau exemplul unui hotel care plătea 1.100 de lei şi cu majorări va plăti, probabil, 3.000 sau 4.000 de lei, nu e o dramă! Vă dau şi situaţia în care un agent economic care are un chiriaş de la care încasează circa 20.000 de euro pe an chirie, plăteşte 640 de lei şi ar trebui să-şi facă aticul de la clădire, şi dacă nu şi-l face, în loc de 600 va plăti de patru ori mai mult, adică 2.400 de lei, nu e o dramă!“. În acest caz, edilul a spus că proprietarul n-ar avea nevoie de mai mult de doi zugravi, care pe câteva sute de lei ar putea remedia problema în câteva ore.

Ca o concluzie, primarul spune că municipalitatea nu se bazează pe aceste majorări, care oricum nu înseamnă mare lucru pentru bugetul urbei: „Eu nu doresc prin acest lucru să iau bani în plus de la contribuabili, ci doresc să trag un semnal de alarmă astfel încât să contribuie toată lumea la îmbunătăţirea şi la înfrumuseţarea oraşului prin aceste acţiuni de reabilitare a clădirilor“. Potrivit edilului, cei vizaţi pot scăpa de majorări dacă îşi reabilitează clădirile.

Adaugă comentariu