Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aceasta este concluzia trasă de unul dintre oamenii de afaceri reşiţeni care crede că în oraş vor rămâne doar frizerii şi ospătarii…

Municipalitatea a convocat o dezbatere între angajatori, şcoli şi instituţii, pentru a găsi o soluţie care să ducă la angajări. În acest context, un lider sindical afirma că, deşi Reşiţa are 600 de posturi vacante, pentru a fi viabilă, are nevoie de cel puţin 4.000 de locuri de muncă. Potrivit acestuia, cineva ar trebui să le spună clar celor responsabili: „Reşiţa este un oraş mort pentru că voi l-aţi omorât! Ne trebuie asta şi asta, pentru că altfel ne vom întâlni şi la anul, şi tot aşa“…

Cele mai luminate capete ale urbei s-au reunit, luni, 10 octombrie, sub cupola palatului administrativ reşiţean, pentru a dezbate şi a găsi soluţii care să impulsioneze piaţa muncii din zonă. La eveniment au participat oameni de afaceri, reprezentanţi ai sindicatelor, ai mediului preuniversitar, inclusiv ai Inspectoratului şcolar, conducerea Universităţii „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, primarul Mihai Stepanescu, precum şi şefi ai diferitelor departamente ale municipalităţii.

Pe scurt, oamenii de afaceri continuă să se plângă de lipsa de oameni calificaţi, de nenumăratele demersuri pe care le fac pentru ca sistemul de învăţământ să formeze ceea ce se cere, în vreme ce şcolile se plâng de faptul că oamenii de afaceri nu văd decât ceea ce vor acum, lucru care nu ajută deloc sistemul educaţional, care nu poate forma personal calificat decât în timp, după cicluri de şcolarizare de cel puţin trei ani. Părerile au fost totuşi împărţite, unii investitori susţinând că sunt în căutare de sudori, care n-ar mai fi calificaţi pe la Reşiţa, pe când unele şcoli chiar au clase axate pe această meserie, iar după absolvire tinerii ajung în şomaj. În contextul acestor discuţii, rectorul Doina Frunzăverde a precizat că universitatea reşiţeană derulează o serie de programe de formare şi perfecţionare profesională şi că poarta forului este deschisă colaborării cu firmele interesate.

După mai multe discuţii, s-a tras concluzia că este vorba despre o problemă de comunicare, pentru că fiecare dintre părţile implicate vrea câte ceva, dar nu transmite acest lucru celeilalte. Aşa că unele firme şi-au luat angajamentul să-şi facă planuri de perspectivă vizavi de necesarul de personal, iar şcolile şi-au arătat deschiderea spre cerinţele angajatorilor.

Dar dacă lucrurile nu se vor remedia cât mai repede, potrivit unuia dintre investitori, la Reşiţa se va ajunge ca „frizerii vor ajunge să se tundă unii pe alţii iar ospătarii să se servească singuri“…

5 Comments

    • SA SPUNA DESTEAPTA AIA CINE A BAGAT JUDETUL IN CACAT SI CINE SI-A BATUT JOC DE OAMENII DIN JUDET,CINE A ALUNGAT INVESTITORII PENTRU CA NU A AJUNS SPAGA PENTRU PARTID! LA ACESTI BINEVOITORI CU CARTE MULTA CARE LA RANDUL LOR PREGATESC ALTI ANALFABETI LE DORESC SA AIBE BOLI INCURABILE PENTRU A SCAPA MAI REPEDE DE EI!

  1. Unde a fost presedintele Consiliului Judetean, unde au fost senatorii si deputatii de CS? Niste struti cu capetele in mocirla electorala ! Au promis ca fac si dreg , ca populatia Resitei va face diabet din cauza mierii si laptelui ce vor curge pe Barzava…Ma intreb de ce nu l-au invitat pe primarul Vela, ca sa ia notite de la el privind dinamica locurilor de munca si mai ales „kow how”-ul aferent…De rest s-a bifat o noua conferinta, s-au baut sucuri si apa minerala si, probabil, s-au rontait covrigei…dar nu produsi la Resita!

    • Aveti dreptate,sa ia exemplu de la cei din Firliug si de prin alte sate carasene.Tot asa vom fi daca il mai alegem de cateva ori pe Frunzaverde acum poate ca si PSD-ist sau PMP-ist sau ce o fi ca l-am ales ca PDL-ist si PNL-ist.

  2. Bravo Doru, super comentariu ! Ciocanitoarea lui ,,frunza”se baga in vorba aiurea.Daca se fac clase speciale dupa cererea asa- zisilor patroni din Resita v-a fi foarte rau. Uita sa spuna nemernicii dracu, ca ei nu asigura angajatilor decit salariul minim pe economie.Eventual le mai baga in plus[la negru]cite un bulion s-au doua si pentru asta le cere program prelungit. Vai de capul acelora ce accepta acest compromis ptr.ca miine s-au poimiine cind vor trage linia ptr.a iesi la pensie v-or avea cu adevarat de suferit. Contributie mica si pensie la fel de mica.Asa-zisii patroni de acuma fac burta mare iar ei mai tirziu va fi vai de capul lor. De aceia nu se ingramadesc meseriasii sa se angajeze la moacele astea de patroni. Pacat ca am ajuns asa de rau intr-un oras ce a fost atit de prosper. Ar c-am trebui sa vina si vremea acelora care au pus umarul la prabusirea orasului si a judetului.

Adaugă comentariu