Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Unul dintre documentele cadru dezbătute la Academia Națională „Mihai Viteazu“ din București a fost prezentat la Reșita. După ce a părăsit scena politică, s-a apucat de scris. Autor a numeroase comunicări științifice în domeniul apărare, ordine publică şi securitate naţională, tânărul Claudiu Pasăre a reapărut în atenția publicului, vineri, pentru a-şi prezenta cea mai recentă apariţie editorială: „NATO – transformare şi noi provocări“. Cartea, care vorbește despre Alianţa Nord – Atlantică şi despre România în calitate de stat membru al UE şi NATO, este, în opinia autorului, „o lucrare deosebit de importantă în actualul context internaţional“, ce poate servi ca material documentar celor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu, precum şi celor din structurile de securitate comună colectivă şi prin cooperare.

Evenimentul a adunat un public generos: prieteni şi apropiaţi, autorităţi locale şi judeţene, printre ei aflându-se primarul Mihai Stepanescu şi prefectul Silviu Hurduzeu, care l-au felicitat şi i-au urat autorului mult succes în calitate de publicist. Despre personalitatea lui Claudiu Pasăre au rostit câteva cuvinte şi Horia Irimia, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, inspectorul şcolar Ioan Benga şi fostul prefect Nicolae Ştefănescu, cel care a dorit să-i transmită acestuia următoarele: „Fă bine, Claudiu, şi spune-le celor care te ascultă că de la Reşiţa a plecat prima locomotivă, şi, desigur, siderurgia românească. Şi nu uita că tot de aici ai plecat şi tu!“.

Plin de culoare a fost şi discursul lui Aurel Duruţ, director la Direcţia Sanitar-Veterinară, care a adus zâmbetul pe chipul autorului. Acesta şi-a amintit cum l-a cunoscut pe Pasăre, în urmă cu mai mulţi ani, pe când acesta bătea la ușile politicii, asemenea tuturor tinerilor care îşi încep activitatea în sânul unei formațiuni politice, lipind afişe electorale.

La final, Claudiu Pasăre ne-a mărturisit că dorește ca „volumul să fie continuat de cei care vor veni după mine, pentru că eu m-am oprit cu o analiză scurtă asupra summit-ului de la Chicago, unde au fost discuții importante pentru România, iar aici mă refer la dezbaterile cu privire la amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă pe teritoriul ţării noastre. Am făcut o scurtă referire şi la viitorul alianţei, la continuarea politicii uşilor deschise, pe care au anunţat-o liderii acesteia atât la Chicago, cât şi la București.

Claudiu Pasăre a urmat, în perioada 1998-2002, cursurile Facultății de Ştiinţe Juridice şi Administrative, din cadrul Universității „Dimitrie Cantemir“ Bucureşti, este absolvent al Colegiului Superior de Securitate Naţională (2007), al colegiului Naţional de Apărare (2008) şi al Colegiului Naţional de Afaceri Interne (2010). Din 2011, este doctorand în Științe Militare şi Informații.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu