Caraş-Severin, Romania

NAIDĂŞ – Chiar dacă în comună nu mai există străzi fără asfalt, iar alimentarea cu apă este aproape gata, este nevoie şi de canalizare. Dacă vremea se menţine frumoasă, iar zăpada nu se va aşterne prea curând, lucrările la reţeaua de distribuţie a apei în localităţile Naidăş şi Lescoviţa s-ar putea încheia până la sfârşitul lui 2017.

Demarate în urmă cu doi ani, acestea sunt realizate în proporţie de 85%, potrivit declaraţiilor făcute de primarul Tiberiu Vincu: „Nu am avut nici o problemă cu firmele care execută lucrările. S-au mişcat bine şi rapid, iar dacă nu se pune vremea rea, poate reuşim să facem recepţia tot anul acesta. Finanţarea proiectului se face prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală I, iar investiţia pentru ambele localităţi ajunge la 2.700.000 de lei“.

Deşi s-au făcut demersurile necesare pentru obţinerea banilor în vederea realizării sistemului de canalizare, acest lucru nu se va întâmpla prea curând, căci proiectul depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost respins. Primarul Tiberiu Vincu nu se lasă însă descurajat, şi, cu prima ocazie, va repune proiectul spre finanţare.

„Vom accesa tot Programul Naţional de Dezvoltare Locală, căci despre fonduri europene nici nu poate fi vorba! Noile directive europene nu ne mai permit acest lucru, pentru că avem sub 2.000 de locuitori. Rămânem, deci, la mila Guvernului, care ne-a ajutat şi până acum. Şi care sperăm să o facă şi în continuare!“, ne-a explicat edilul.

Un alt proiect aflat în derulare, şi finanţat tot prin PNDL I, este cel de la şcoala gimnazială din Naidăş. Aici se fac reparaţii capitale şi modernizări, pentru ca, la final, elevii să beneficieze de cele mai bune condiţii. Tot cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Primăria a reuşit să pună la punct întreaga reţea rutieră. „În acest moment, toate drumurile comunale, precum şi cele de legătură, sunt asfaltate. S-au investit aproximativ 6.000.000 de lei. Recent s-au realizat şi marcajele, şi, până la recepţia finală, mai avem mici ajustări de făcut“, a concluzionat primarul comunei Naidăş.