Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După ce în urmă cu două săptămâni îşi lansa, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, cel de-al patrulea volum de versuri – „Cuvinte oarecare – poeme de iubire oarbă” – Nicolae Dumitru Vlădulescu, directorul Teatrului de Vest, a făcut acelaşi lucru joi şi la Reşiţa.

Evenimentul a fost găzduit de sala de şedinţe a administraţiei judeţene, ce a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de participanţi. Spre deosebire de alte evenimente de acest gen, cel de joi a fost unul complex, presărat nu doar cu alocuţiunile invitaţior, ci şi cu două momente artistice: unul muzical, interpretat de corul Liceului Baptist din Reşiţa, şi unul poetic, oferit de actriţa Teatrului Naţional din Bucureşti, Dana Pocea.

De la eveniment nu a lipsit nici preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, un apropiat al autorului, care şi-a amintit când a citit pentru prima dată poezia lui Vlădulescu.

„O să evoc o altă perioadă a vieţii lui N.D. Vlădulescu, cel care scria versuri de dragoste de prin anul 1970. E adevărat că eu am avut ocazia să le citesc de pe la începutul anilor ’80. Tot versuri de dragoste, ca şi acum. Acele poezii aveau un conţinut de rezvrătire, mult mai pregnant decât aceste versuri, autorul îmbătrânind, maturizându-se, potolindu-se, dar iubind în continuare. Nu pot decât să salut o asemenea apariţie, atât pentru calitatea scrisului cât şi pentru calitatea autorului”, a concluzionat preşedintele CJ.

Printre invitaţi s-a numărat şi Ion Cocora, poet şi critic de teatru, care spunea că „autorul poemelor de iubire oarbă este un boem frenetic, cu un spirit de aventură greu de strunit, un artist înnăscut, şi nu făcut (…), a cărei personalitate complexă, greu de definit, nu stă prinsă în doi nasturi şi-o aţă, astfel că, în orice moment, te poţi aştepta de la el cu o surpriză”.

Despre poezia autorului, Ion Cocora remarca: „E o poezie rostită, pe care ai impresia că nu o scrie pe hârtie sau pe calculator, ci şi-o spune în faţa oglinzii. Este o viziune poetică originală, nu se confundă cu altcineva, este o poezie postmodernă, ce acumulează evenimente de peste tot”. Despre personalitatea complexă a celui care nu este doar director de teatru, ci şi scenograf şi pictor, au mai vorbit şi criticul literar Gheorghe Jurma (care a fost şi moderatorul evenimentului), jurnalistul Dan Popoviciu, poetul Nicolae Sârbu, dr. fil. Ada D. Cruceanu, poetul Octavian Doclin şi Clara Constantin, managerul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”, care a precizat că volumul de poezii se va regăsi, în curând, şi pe rafturile bibliotecii.

Finalul i-a revenit autorului, care a mulţumit nu doar publicului pentru prezenţă, ci şi forului judeţean, care a sprijinit financiar apariţia acestui volum de poezii.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu