ALIBUNAR – O parte dintre exponatele colecţiei private de cineamatorism au călătorit în Serbia, ca model. Muzeul Cineastului Amator din Reşiţa, singurul de acest gen din România, a fost prezentat weekendul trecut la Alibunar.
„Am venit cu muzeul în Serbia pentru a promova activităţile pe care le desfăşurăm. Este singurul muzeu de acest gen, privat, din România, deschis publicului, pe teme de cinematografie şi cineamatorism, care ajută foştii cineaşti să-şi digitalizeze filmele. De asemenea, încercăm să promovăm păstrarea aparaturii din fostele cinematografe, ca să rămână pentru viitor. Nu în ultimul rând, încercăm să promovăm şi un turism pe cinematografie, şi anume, să vină turişti în Caraş-Severin, să facă fotografii, să organizăm ateliere de fotografie analogică sau digitală. În plus, pot veni turişti care să promoveze Banatul şi prin film”, a precizat Andrei Bălbărău, cel care a înfiinţat muzeul reşiţean.
Acesta consideră că Banatul se poate promova şi prin fotografie şi prin film. „Şi partea sârbă ar putea păstra tot ceea ce ţine de cinematografie şi fotografie, pentru a arăta generaţiilor viitoare parcursul acestora”, a adăugat Bălbărău.
Muzeul Cineastului Amator cuprinde peste o sută de camere de filmat, cea mai veche fiind produsă în Franţa, în anul 1928, o colecţie de aparate de proiecţie şi de documentaţii ce au legătură cu cinematografia.