Caraş-Severin, Romania

VĂLIUG – Activitatea salvatorilor montani e îngreunată de turiştii care nu sunt pregătiţi pentru condiţiile de „la înălţime“.

De mai mulţi ani, cei care au ca pasiune sporturile de iarnă se considerau încurcaţi de cei care se „echipează“ total inadecvat şi ajung să ceară ajutorul echipelor Salvamont din această pricină sau, mai rău, să producă accidente. Dacă acum patru–cinci ani respectivii turişti de weekend erau denumiţi de către cunoscători „paltonari“ pentru modul în care erau îmbrăcaţi, acum apelativul s-a schimbat şi sunt strigaţi „sateliţi“.

„E o glumă preluată de la schiori, în sensul că sunt anumite personaje care «zboară» pe unde vor, încurcând de cele mai multe ori bunul mers al lucrurilor. Şi asta se simte cel mai bine în weekend. Nu prea avem evenimente nedorite în timpul săptămânii, însă la sfârşitul săptămânii trecute am avut de toate (tăieturi, accidente cu sania şi chiar fracturi). Acum ninge, se lasă ceaţa intermitent şi se schiază doar pe pârtia Goznuţa“, ne-a declarat ieri Ciprian Radosavlevici, membru al echipei Salvamont Caraş-Severin, aflat pe Semenic.

Drumurile de acces către Muntele Mic şi către Semenic erau deschise marţi după-amiază. Din acest motiv, Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont, a avertizat că cei care au intenţia de a ajunge pe munte trebuie să se pregătească, pentru a nu avea parte de evenimente nedorite.

„Nu am avut accidente sau alte probleme, şi este normal, pentru că aceste lucruri se întâmplă cel mai des la final de săptămână. Acum e în regulă“, a amintit acesta. Din păcate, salvatorii montani nu au la îndemână niciun mijloc de coerciţie pentru a îndepărta de pe pârtii turiştii care pot crea pericole.

„Ei au impresia că le ştiu pe toate, sunt neglijenţi, vin pe pârtie cu pungi, săniuţe sau alte obiecte şi pot crea accidente grave. Nu putem decât să le atragem atenţia şi, în cazul în care situaţia este gravă, să chemăm jandarmii montani. Dacă încercaţi să urcaţi zilele acestea pe munte, recomandarea noastră este aceea de a vă pregăti maşina pentru condiţii de iarnă, să aveţi obligatoriu mănuşi, căciuli şi ochelari de schi şi de soare şi haine călduroase care nu înseamnă palton şi blugi. Nici noi nu suntem «avioane» să alergăm după toţi «sateliţii» degeraţi“, a mai adăugat Ciprian Radosavlevici. 

 

9 Comments

 1. As vrea sa stiu daca poza care insoteste stirea reflecta muntele semenic ?Multumesc

 2. Poza aia nu reflecta deloc Semenicul.

  Oricum tare articolul asta cu satelitii. Denota multa inspiratie – la fel ca si poza.

  Oricum de anul asta Salvamontul are o baza de lansare noua si moderna, baza de la care se pot lansa dupa sateliti. 🙂

 3. Pana una-alta „satelitii” astia sunt cei care va platesc salariile, plimbarile cu Land Roverul, dotarile, etc. Asa ca putin respect nu strica…si mai multa preventie ! Ca daca vrei…poti! Daca nu stai si scuipi samanta …

 4. Aloo domnu care zici ca nu esti avion,pana una alta esti platit din impozitelele mele si ale celor care se dau cu punga,datoria ta e sa ajuti si sa previi nu sa faci pe desteptul,fiecare vine pe munte sa se simta bine

 5. Poya clar nu e facuta pe Semenic.
  E clar ca salvamontul este platitt din bani publici (cei care sunt salariati, restul fiind voluntari), si de asemenea este obligatia fiecarui turist, fie el ”satelit” sau schior profesionist sa respecte anumite reguli de bun simt (si legale). E mare pacat ca salvamontul nu poate da amenzi, caci in tari civilizate cei neechipati corespunzator respectiv cei care creeaza probleme de orice fel sunt intepartati si risca amenzi.

 6. Wow, pai cu asa partii ca in imagine, imi iau un bilet de avion si direct pe Seminic vin sa ma dau!

  In alta ordine de idei, multi dintre cei care devin victime ale echipei cu pretentii a dlui Balaban sunt din Resita, un oras din fundul economic al Romaniei. Asta poarta oamenii saraci, domnule, paltoane, blugi second si se dau pe pungi.

  Nici salvamontistii cu pretentii de pe semenic n-ar avea toalele alea daca nu ar avea fonduri. Balaban arde motorila la masina aia de teren si cand merge in scop personal sa-si faca maniuchiura. Pai de unde bani? De la sateliti, bineinteles.

  • Erata: imi cer scuze pentru cele cateva greseli ortografice. Deja sunt in drum spre Romania, scriu din avion. Abia astept sa ma dau pe Semenic.

   Mai sus voiam sa scriu: Balaban arde motorina la masina aia de teren si cand merge in scop personal sa-si faca manichiura.

   Acum e corect.

 7. deci sa recapitulam:

  – pe Semenic nu sunt investitii, nu se face nimic in afara de promisiuni de 25 ani
  – drumul e o catastofa cu gropi de la Prislop
  – partiile de schi sunt tot alea si destul de slabute
  – htelurile comuniste stau in paragina
  – cazare nu gasesti
  – dezapezirea sezonul acesta lasa rau de dorit

  Si not din toate astea vedem doar „paltonarii” de Timis si Caras care ne incurca, se ratacesc sau ne blocheaza drumul.

  Hai noroc si la mai mare!

  PS: incercati totusi sa puneti o poza cu Semenicul daca tot e vorba de el in articol, daca nu aveti va trimit eu cateva. 🙂

Adaugă comentariu