Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Locul gol şi plin de bălării ascunde spaţiul unde fiinţa un important reper cultural reşiţean.

Puţini dintre reşiţeni îşi mai aduc aminte motivul pentru care cei ce se deplasează în zona unde întorceau altădată tramvaiele se numeşte acum Muncitoresc, insistând pe faptul că acesta era un cartier unde rezidau cei ce munceau în fostele uzine. La sesizarea unui cititor, Petru Curuţa, ne-am adus aminte de faptul că, până în urmă cu 11 ani, mai sus de catedrala ortodoxă, pe partea opusă a străzii, exista un edificiu de cultură ce aduna cetăţenii fie pentru vizionarea unui film, fie pentru petrecerea timpului liber în mod util. Clădirea a fost distrusă de un puternic incendiu în noaptea de joi, 15 august 2002.

„Cu toată intervenţia promptă a pompierilor, focul a distrus totul. O mână criminală a pus focul simultan în mai multe locuri, îngreunând stingerea incendiului. Deşi au trecut 11 ani de la nefericitul incident, pe locul fostei Case Muncitoreşti predomină o imagine detestabilă de buruieni şi gunoi. S-au făcut dese propuneri ca pe acest loc să se construiască ceva util pentru locuitorii din această parte a oraşului, ca de exemplu extinderea şcolii din capătul locului viran sau amenajarea unui teren de sport ori a unei pieţe”, ne scrie Petru Curuţa.

În timpul anului şcolar, elevii „o dau de-a dreptul” printre ruine pentru a ajunge la şcoală. Ce-i drept, înainte de a fi mistuit de flăcări, cinematograful era deschis, dar cum printre clienţi se numărau tineri destul de „tulburaţi”, publicul larg evita să ajungă în zonă. Dar asta nu înseamnă că trebuie uitat locul de unde, în alte vremuri, pornea plimbarea de seară a reşiţenilor.

Flavius Rotariu

5 Comments

  1. Incendiu da? Accidental da? Hai ma oameni buni ce dreaq, stim si noi cine ce interese au fost, ca nu suntem copii de tatza!!!

  2. Un articol minunat si bine venit pt resiteni, cred ca s-ar putea realiza un serial cu locuri si obiective din Resita care au disparun sau sunt in curs de disparitie si au insemnat ceva pt. vaiata acestui oras.

  3. taranu floridor Reply

    Locuitorii „rezidau”?! Desi cuvantul exista, are cu totul alt sens. Vai s-amar de asa „jurnalisti” care nu sunt in stare sa se exprime in romaneste

  4. Sa nu uitam totusi ca acolo este de fapt centrul vechi al orasului, din pacate acum locuit in mare parte de o nationalitate con-inlocuitoare a caror apartinatori gasesc uneori lucruri inainte sa fie pierdute.

Adaugă comentariu