Caraş-Severin, Romania

FÂRLIUG – Un fost croitor a lăsat la o parte maşina de cusut, metrul şi creta şi s-a apucat de saună…..în sera cu tomate. 

Petrică Mircea, 63 de ani, a fost croitor de meserie. Îţi poţi da seama că a muncit ceva migălos după dioptriile ochelarilor pe care-i poartă şugubăţ pe nas. A avut o profesie curată şi căutată. De domn, cum ar spune consătenii lui. Dar odată cu apariţia marilor lanţuri de magazine, a hainelor importate cu tona de prin nu ştiu ce ţară asiatică, a marilor branduri de design, croitorul din Fârliug a simţit cum numărul comenzilor sale începe să scadă. Cum nu putea rămâne casnic, a hotărât că nu are nici o problemă în a-şi murdări mâinile cu pământ şi s-a apucat de agricultură. A ridicat cinci sere solide, în suprafaţă totală de 1.200 mp şi mai are în construcţie încă 1.000 mp. Munceşte împreună cu ginerele său, Florin Iovănescu, de 34 de ani. Cei doi sunt un caz fericit. Le face plăcere munca depusă şi nu se cramponează de probleme. Dificultatea desfacerii produselor, insuficienţa stimulentelor de la stat, nu sunt decât detalii în povestea lor. Scopul este acela de a prospera cu paşi înceţi dar siguri, de a presta o activitate în aer liber, de a fi proprii lor şefi şi de a mai face câte o analiză a sistemului în care trăim, atunci când timpul le-o permite.

„Când eram croitor, câştigam mulţi bani. Dar nu prea ştiam ce să fac cu ei. Nu am fost pregătit pentru democraţie. Sistemul ăsta a distrus multe meserii. Nu mai e nimeni interesat să le ducă mai departe pentru că nu mai sunt profitabile. Marile firme ne-au înghiţit. M-am reprofilat pe agricultură şi nu-mi pare rău. E muncă grea, dar o fac de plăcere, o fac când vreau şi cum vreau eu. Noi suntem şefii, noi suntem executanţii“ ne spune mucalitul ex-croitor.

Să plece în străinătate? Nu e pentru el. „Decât să fiu slugă la alţii, mai bine mă ascult pe mine. Nu te îmbogăţeşti nici în străinătate. Nu-ţi dă nimeni bani degeaba. Prefer să câştig mai puţin, dar să fiu la mine acasă, lângă familia şi prietenii mei“.

Petrică Mircea este un norocos al sorţii. Munceşte cu zâmbetul pe buze, mereu pus pe-o glumă şi mereu cu o poveste la îndemână. Parcă altfel treci peste dificultăţi când ai optimismul în suflet. Se spune că starea noastră interioară ne influenţează mult reuşitele sau eşecurile vieţii. Croitorul nostru pare a confirma această teorie. Să fim veseli, încrezători şi harnici. Un motto pe care ni-l transmite din suflet şi un sfat pe care noi îl dăm tuturor, indiferent de domeniul de activitate sau de vârstă. 

Adaugă comentariu