Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi au terminat o facultate, mulţi cărăşeni se reprofilează acum în speranţa unui viitor mai bun.

În această situaţie se află zeci de tineri, absolvenţi de studii superioare, care fie nu şi-au găsit un loc de muncă după terminarea şcolii, fie nu s-au regăsit în domeniul în care s-au specializat. Mulţi dintre ei se reorientează acum spre alte meserii, precum cea de bucătar, brutar, barman, ospătar, coafor, administrator pensiune turistică, stilist-protezist unghii false. Calificarea în astfel de domenii de activitate nu durează mai mult de şase luni, iar la final cursanţii primesc o diplomă ce le permite să se angajeze şi peste hotare.

„Proiectul nostru se adresează în primul rând şomerilor de lungă durată şi absolvenţilor care nu au reuşit să îşi găsească un loc de muncă. Cursurile sunt gratuite, iar, în prezent, firma noastră derulează cursuri de calificare pentru aproximativ 300 de persoane, în meserii precum cea de barman, ospătar, bucătar, brutar, coafor, administrator pensiune turistică, stilist protezist unghii false. Cei care participă la cursurile noastre sunt atât şomeri cu opt clase, cât şi absolvenţi de facultate. Proiectul în care suntem parteneri se derulează cu fonduri europene în trei judeţe – Caraş-Severin, Timiş şi Gorj – iar aplicantul său este Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj.

În derulare avem cursuri de barman şi bucătar în Băile Herculane, coafor şi manichiură-pedichiură la Târgu Jiu, îngrijitor bătrâni la domiciliu la Reşiţa, iar până în data de 15 februarie începem la Timişoara şi cursul pentru manichiură-pedichiură şi coafor. La Timişoara avem gata formată şi clasa pentru cursul de ospătar, pe care îl vom lansa la finele săptămânii. De asemenea, mai avem în pregătire cursuri pentru administrator pensiune turistică, bucătar şi barman“, ne-a explicat Gabriela Rasovan, administratorul unei firme care se ocupă de calificarea şomerilor.

Ana Cornean are 32 de ani şi a renunţat la profesia de dascăl pentru a se reorienta înspre un domeniu exploatat tot mai mult, în ultima perioadă, de tinerele interesate să-şi deschidă propia afacere. „Din octombrie anul trecut frecventez cursul de frizerie-coafură. Este un domeniu care îmi place foarte mult şi în care doresc să mă specializez pe viitor. În trecut, am fost ospătăriţă, dar am lucrat şi în asigurări şi învăţământ. Am fost dascăl de desen, dar cred că cel mai bine mă prinde meseria de coafeză. În plus, la final de lună, salariul unei coafeze este mai mare decât cel al unui profesor. Pentru început, până voi dobândi experienţă, mă voi angaja la un salon din oraş, urmând ca pe viitor să-mi deschid propria mea afacere“, ne-a declarat Ana Cornean.

Alte tinere îşi doresc, în schimb, să muncească în străinătate şi au nevoie de o diplomă care să le şi permită acest lucru. „Nu am mai lucrat în acest domeniu, dar îmi doresc să o fac. Cred că o parte din talent a fost moştenit de la tatăl meu, care este frizer. După ce termin acest curs mă voi muta în Austria, unde voi deschide un salon împreună cu părintele meu“, ne-a declarat Melisa Budeai.

Cărăşenii care sunt în căutarea unui loc de muncă sau doresc să urmeze un astfel de curs de calificare o pot face sunând la numărul 0255-222949.

Adaugă comentariu