Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Starea deplorabilă în care se găseşte în prezent monumentul, năpădit de bălării şi dezmembrat, nu-i anulează încărcătura simbolică din perspectiva istoriei. Riscă, însă, s-o şteargă cât de curând, fără o intervenţie care să-i redea, dacă nu strălucirea de odinioară, cel puţin, statutul de monument, fiindcă acum este aproape o ruină.

Tocmai în acest scop, Forumul Germanilor din Caraş-Severin şi Asociaţia de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa au organizat şi în acest an o manifestare care să reprezinte, dincolo de caracterul aniversar în sine, un serios semnal de alarmă cu privire la starea de degradare a edificiului. Este vorba despre expoziţia documentară realizată de Erwin Iosef Ţigla, care a avut loc joi, 27 iunie 2019, la sediul Centrului German „Alexander Tietz.

S-a vorbit mult despre starea în care a ajuns această cruce-monument, realizată iniţial din lemn şi ulterior din fontă, care acum e parţial vandalizată, asta deşi a fost reabilitată în anul 2000. A fost prezentat, de asemenea, un material documentar al istoricului Rudolf Gräf, prorectorul universităţii clujene Babeş-Bolyai.

Reamintim că monumentul a fost înălţat în anul 1874 „de familia Herglotz, în memoria evenimentelor din anul 1848, când comandantul brigăzii civile revoluţionare din Reşiţa era George Herglotz“ (Vasile Neagu, Trasee turistice prin Reşiţa şi împrejurimi). Cu prilejul aniversării monumentului, a fost editat un plic omagial și s-a realizat o ștampilă filatelică ocazională cu care va fi obliterată întreaga corespondență care pleacă sâmbătă, 29 iunie 2019, de la Oficiul Poștal Reșița 1. Pentru a putea fi folosită, ștampila a fost aprobată de Poșta Română.

Cei 145 de ani de la sfinţirea crucii-monument se împlinesc chiar în data de 29 iunie, de ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Alexandra Gorghiu