Caraş-Severin, Romania

MICHERECHI – Pe 15 ianuarie 2014, Mihai Eminescu, cu prilejul aniversării a 164 de ani de la data naşterii sale, a fost omagiat în localitatea Micherechi (Ungaria).

Manifestarea a debutat prin dezvelirea unui monument dedicat lui Mihai Eminescu, amplasat pe strada cu acelaşi nume din Micherechi, amplasat la iniţiativa locatarilor de aici. Monumentul a fost realizat de către primăria locală, în colaborare cu cea din Beiuş.

La eveniment au participat ambasadorul României la Budapesta, Victor Alexandru Micula, preşedintele Comisiei pentru Apărare din cadrul Camerei Deputaţilor, Ion Mocioalcă, deputat de Caraş-Severin, consulul general al României de la Gyula, Florin Vasiloni, consulul Andreea Radu Monica de la Consulatul General al României la Szeged, Preasfinţitul Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, precum şi Ion Bejerita, vicepreşedintele PSD Caraş-Severin.

A urmat o festivitate la care, pe lângă reprezentanţii autorităţilor locale, au luat parte şi lideri ai comunităţii române din Ungaria – Eva Iova Şimon redactor-şef la revista „Foia Românească”, Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Limba Română a Facultăţii de Pedagogie din Szeged, şi Gheorghe Petruşan, preşedintele autoguvernării române din Szeged. Primarul din Micherechi, Margareta Tat, a subliniat în discursul său că, pentru locuitorii de aici, evenimentul amplasării va rămâne un moment istoric.

După ceremonia inaugurării şi sfinţirii monumentului a urmat un program artistic la biblioteca comunală din Micherechi, unde copiii de la grădiniţă, pregătiţi de Simina Gherţan, sosită din România pentru a sprijini cadrele didactice locale în consolidarea limbi române, au rostit versuri de Mihai Eminescu.

Programul a continuat cu elevii de la şcoala generală, pregatiti de profesoara Mihaela Baicu, de asemenea cadru didactic sosit din ţară, care au prezentat fragmente din poezia „Luceafărul”, iar corul şcolii a interpretat cântece cu versurile lui Mihai Eminescu.

Manifestarea a continuat cu vernisarea unei expoziţii cu volume din poezia marelui poet, în limbile română, maghiară, franceză şi engleză. Expoziţia a fost realizată cu un fond de carte împrumutat de la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea.