CARAŞ-SEVERIN – După îndelungi eforturi ale administraţiilor locale, Anina va avea un Muzeu al Mineritului, iar Oraviţa un teatru la standarde occidentale. Primarii celor două oraşe, alături de şeful ADR Vest, au semnat contractele de finanţare pentru cele două proiecte. Ambele obiective vor fi promovate în circuite turistice naţionale şi internaţionale.
Ansamblul Puțului I Anina și Teatrul Mihai Eminescu din Oravița sunt primele proiecte din județul Caraș-Severin care vor primi finanțare europeană prin Regio-POR 2014-2020. Marți, 16 mai 2017, primarii Gheorghe Românu şi Dumitru Ursu au semnat, la Anina şi Oraviţa, alături de Sorin Maxim, şeful ADR VEST, primele contracte de finanțare, prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020, din județul Caraș-Severin.
Proiectele pentru care s-au semnat contractele de finanțare sunt: „Restaurarea, conservarea, reabilitarea și punerea în valoare a monumentului de clasa A, <<Ansamblul Puțului I Anina” (beneficiar: Orașul Anina) și „Lucrări de restaurare, conservare și dotare la Teatrul Mihai Eminescu – clădire monument istoric L.M.I. CS-II-m-A-11154 și amenajare peisagistică a parcului adiacent” (beneficiar: Orașul Oravița).
Proiectul oraşului Anina are ca scop înfiinţarea Muzeului Mineritului. Promovarea acestuia şi includerea în circuite turistice naţionale şi internaţionale sunt, de asemenea, parte din demersurile prevăzute în proiect. Implementarea proiectului se va desfăşura pe parcursul a 33 de luni. După implementare se estimează că numărul turiştilor va creşte cu 8500 de turişti la finalul primul an de implementare (adică de la 465 de vizitatori câţi sunt în prezent la 9000). Valoarea totală a proiectului este de 15.193.230 de lei, din care 14.583.724 de lei este finanţare nerambursabilă. „Este un moment istoric pentru oraş. Ne-am dorit acest proiect, ne-am zbătut luni întregi dar am reuşit. Sunt bucuros că am ajuns aici. Sunt mulţumit şi le mulţumesc tuturor celor implicaţi“, ne-a declarat primarul Aninei, Gheorghe Românu.
Proiectul de la Oraviţa vizează creşterea atractivităţii turistice a oraşului prin restaurarea şi valorificarea durabilă a clădirii teatrului şi a parcului din apropiere. Perioada de implementare a proiectului este de 41 de luni. La finalul primului an se estimează o creştere a vizitatorilor cu peste 3800 de turişti, faţă de 1960 câţi sunt în prezent. Finanţarea nerambursabilă a proiectului este de aproximativ 9,3 milioane de lei, valoarea totală de 9,6 milioane de lei. „Pentru mine, pentru toţi cei implicaţi, pentru oraş semnarea contractului de finanţare este o reuşită. Reabilitarea teatrului din Oraviţa are importanţă deosebită, Teatrul „Mihai Eminescu“ fiind o emblemă a Banatului, nu doar a judeţului“, ne-a spus primarul Oraviţei, Dumitru Ursu.