Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Întâlnirea reprezentanţilor administraţiei de pe Bârzava cu parlamentarii zonei, menită să pună pe tapet problemele urbei şi pe cele ale UCMR, a fost una plină de subtilităţi.

Deschiderea a fost făcută de Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei, care a prezentat lunga listă a proiectelor începute sau avute în vedere pe malurile Bârzavei, fără însă a vorbi doar despre problemele reale ale municipiului, în rezolvarea cărora solicită sprijinul parlamentarilor. Replica a venit pe o manieră liniştită din partea deputatului Ion Mocioalcă atunci când a precizat că trebuie făcută o listă de priorităţi, pentru ca parlamentarii să ştie pentru ce anume să se lupte, „să fie folosiţi pentru Reşiţa“. Aşa cum s-au întâmplat pentru ca Reşiţa să câştige patru milioane de euro pentru ca în viitor să aibă piste de biciclete, sau cu cele opt milioane de lei pentru finalizarea Catedralei Episcopale din Caransebeş.

În viziunea lui Mocioalcă, această folosire a parlamentarilor „trebuie să vizeze şi traficul de influenţă! Nu trebuie să ne fie frică de faptul că, atunci când vom vorbi cu miniştrii, să ne urmărească DNA şi să ne prindă mascaţii! Nu cred în asta, nici în statul poliţienesc“. Şi cum Frunzăverde este pomenit în orice întrunire importantă din judeţ la care nu participă, de regulă prin vorba blajină a vicepreşedintelui Ghiorghioni, care cere scuze pentru lipsa motivată a acestuia, nici acum nu putea fi altfel. De această dată, însă, şeful PSD pe Caraş-Severin a acuzat palatul judeţean de faptul că a chiulit de la o întâlnire atât de importantă pentru Reşiţa, uitând că evenimentul a fost organizat de administraţia locală, care i-a invitat pe parlamentari, dar şi de prezenţa subprefectul Ioan-Anton Paulescu, prezent în sală, reprezentant tot al administraţiei judeţene.

Ideea că reşiţenii îşi pot… folosi aleşii aşa a fost reiterată şi de primarul Stepanescu: „Cât ne permite legea, vă rugăm să ne folosiţi!“. Totuşi, deşi nu l-a confruntat pe Mocioalcă într-o manieră directă, edilul urbei a ţinut să precizeze că „Reşiţa nu face parte din Consorţiul de Dezvoltare Regională“ şi că, deşi există o listă de priorităţi, „fiecare proiect este pe o axă, adică proiectele nu sunt concurente. Deci toate sunt priorităţi“. Şi dacă tot s-au adunat pentru a discuta problemele Reşiţei, a fost ridicată şi situaţia actuală a UCMR.

Liderul sindical Jivomir Tovladiat a precizat: „M-am întâlnit cu un fost parlamentar de Caraş-Severin care m-a întrebat: «Oare cum aţi lăsat să ajungă UCMR astfel?». Ca şi cum UCMR este numai o problemă a ucemeriştilor. UCMR este o problemă a Reşiţei, a Caraş-Severinului şi chiar o problemă naţională, UCMR fiind integrat în industria naţională, reprezentând o cărămidă în structura acesteia. Dacă dispare UCMR, structura va fi şubrezită“.

Acesta a explicat că, în cazul în care oamenii din uzină vor ajunge pe drumuri, municipiul nu va face faţă, pentru că „piaţa forţei de muncă este inexistentă“. Şi întrucât nu există posturi vacante, „va trebui să salvăm în primul rând locurile de muncă existente“. Cosmin Ursoniu, directorul general al UCMR, a precizat că nu vor mai fi daţi afară oameni, contrar zvonurilor din ultima perioadă, şi că disponibilizările de la finele anului trecut au fost doar o soluţie de moment. În prezent, societatea curtează un partener indian, confruntându-se însă cu concurenţi chinezi.

Totuşi, Mocioalcă a fost rezervat în privinţa prognosticurilor, explicând că „UCMR este o problemă importantă. Că va fi locul de muncă a 4.000 de persoane, este o poveste. Dacă reuşim să menţinem, prin firme de stat, până în o mie de locuri de muncă, ar fi extraordinar“.

La întâlnire au mai participat, alături de nelipsiţii şefi de servicii din subordinea administraţiei reşiţene, senatorul Aurel Duruţ şi deputaţii Ioan Benga şi Valentin Blănariu. Trebuie totuşi precizat că, atmosfera n-a fost deloc una tensionată şi că discuţiile s-au derulat într-o manieră cât se poate de calmă, fără replici tăioase, fiecare dintre parlamentarii prezenţi apreciind eforturile făcute de municipalitate de a-i aduna la masa dialogului.

Antoniu Mocanu

16 Comments

 1. Mda…vajnicul luptator ROBIN HOOD Stepanescu!!! De apreciat, ca la fel ca si stimabili parlamentari si mai MARI, sta foarte bine la capitolul PAPAGAL!

 2. smecheri astia au stat la o cafea ,la un suc ,au lasat impresia ca sunt interesati de ucmr ,dar nu a fost nimic altceva decat o intalnire de ochi lumi pentru imaginea lor de buni parlamentari.situatia aceasta e in ucmr de cativa ani ,ce au pazit oficiali nostri pana acum ? toata lumea stie ca mortu, mort ramane.mortu de la groapa nu se mai intoarce ,chit ca il cheama inapoi benga ,mocioalca sau domn primaru .

 3. Lucrurile merg spre bine. O astfel de intalnire ar fi fost imposibila in plin scandal UCMR ( Blejnar & Co). Sunt mirat de ingrijorarea resitenilor !

  • De ce suntem ingrijorati ? Daca ai munci si tu in UCM garantez ca ai fi ingrijorat.In urma cu cateva luni au fost concediati cateva sute de muncitori,acum zeci de oameni sunt plimbati de la o sectie la alta pentru ca nu e de munca si cel mai rau avem multe miliarde datori si tu ne intrebi de ce suntem ingrijorati ? probabil ca tu esti bugetar si plimbi linistit o hartie dintr-un birou in altu al primariei ,dar daca ai munci intr-o sectie UCM in frig pe 800 de ron ai gandi altfel.
   Intalnirea de care vorbesti a fost praf in ochi. Concret nu sa discutat nimic si nimeni nu a miscat si nici nu va misca vreun deget pentru a salva UCMR.
   Era sa uit urmatorul aspect. Voi pesedisti ar trebui sal intrebati pe colegu vostru Dan Ion Popescu cum sa vandut UCM .

 4. au mai baut si ei o cafea impreuna ca nu s-au vazut de mult si nu se prea cunosteau, si nu stiau care mai este situatia.dpmeu de vedere , aceasta uzina este terminata, cu o toleranta in ani de 1,-2.e pe butuci.daca chebutiu, si sindicalistii ar fi corecti, ar spune adevarul daca isi dau seama, de ce s-a intimplat asa, daca nu vor tot vorbi, pina se va incheia povestea fara de sfirsit a unui episod dramatic din economia nationala, intitulat au fost odata niste uzine pe aici.

 5. nici în cot nu-i interesează de UCM; uitați-vă la fotografie; cu cât interes studiază……. o coală de hârtie pe care o au în față; dacă chiar i-ar fi interesat soarta UCM ar știut / cunoscut toate detaliile fără nici o hârtie-n față (UCM nu este de ici de colo); în opinia mea ăștia n-au făcut altceva decât să aplice

  VECHEA LEGE PARLAMENTAR-GUVERNAMENTALĂ A LICHIDELOR, FLUIDELOR, VÎSCOASELOR ŞI LIPICIOASELOR – Dacă nu curge, pică. Cît curge, nu pică.

  că tot au discutat de hidro…………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. Piste pentru biciclete? Orasul asta nu are dupa ce bea apa si ei vor sa ne mai scoata si la pedalat? Tara arde si alesii se piaptana…. astept sa se mute la zoo sa ma duc sa le dau coji de pita!

  • 4 milioane de euro pentru piste de biciclete… adica o dunga de var trasa pe trotuar…traiasca usl !

  • Nu-i gata zoo cel nou deşi trebuia să fie inaugurat de caţiva ani buni…Acolo iar s-au băgat o grămadă de bani pentru 2 cocioabe de lemn şi 5 cuie bătute, dar leii şi urşii tot în alea antice de 3 m2 se chinuie

   • Cat a fost spaga pentru lucrarile de la zoo? Chiar ne credeti tampiti, nu stim ca ati batut palma cu miticii pentru un proiect de cacat?

 7. Tineti-o tot asa stimati „conducatori”. In curand Resita va fi depopulata. Nu inteleg cum din cel putin cateva mii de persoane inteligente si de buna credinta din orasul asta ne-am ales cu o gasca formata din semidocti, dezaxati si oameni de rea credinta care culmea, reprezinta Resita. Nu ii condamn pe toti, ci doar pe cei care se simt cu musca pe caciula. Ca doar le stim la multi trecutul. Din cauza lor am ajuns tiganii banatului.

 8. Aici pe „hartie” aveti curat dar cand intra cate o cioarra in bar fugiti ca porumbeii. Acum 1 an., in plina iarna, Basescu si Cseke dadeau ordine antiumane, anticetatenesti si antiromanesti. Atunci unde ati fost cei care comentati aici / La Bucuresti, faceati diversiune?
  Lasati USL sa lucreze !

 9. uzina e taiata-n bucati si vanduta la fier vechi….si parlamentari vor bani pentru catedrala din caransebes….nu pentru a crea locuri de munca in Resita si Caransebes

 10. Nu mai dati in primar ca e om de bine. Bai sef de PSD cand umblai prin UCMR sa castigi alegerile si sa-l bati pe Filipescu nu stiai ce soarta are uzina. Dupa patru ani te facusi PSD si acum ai descoperit America, acum vezi pe ce panta alunecoasa este UCMR. Cand a declarat c Obadau ca este in insolventa si a venit desteptu de Borza sa ne invete sa facem hidroagregate unde erai domn primar.

 11. Nu mai dati in primar ca e om de bine. Bai sef de PSD cand umblai prin UCMR sa castigi alegerile si sa-l bati pe Filipescu nu stiai ce soarta are uzina. Dupa patru ani te facusi PSD si acum ai descoperit America, acum vezi pe ce panta alunecoasa este UCMR. Cand a declarat c Obadau ca este in insolventa si a venit desteptu de Borza sa ne invete sa facem hidroagregate unde erai domn primar.

Adaugă comentariu