CORONINI – După cum aţi citit în ediţiile anterioare ale JCS, săpăturile efectuate de echipa dr. Ţeicu, pe Valea Văradului din comuna Coronini, au dus la descoperirea, în 4 iulie 2013, a zidurilor bisericii mănăstirii Sf. Arhanghel Mihail. Din 4 iulie până pe 27 august, arheologii au continuat cercetările pentru a descoperi planul clădirii şi elemente pentru datarea sa.
Marţi, 27 august 2013, directorul Muzeului Banatului Montan, Dumitru Ţeicu, ne-a spus: „Sunt încântat că am putut stabili în timp record planul bisericii acestei mănăstiri. Biserica este una deosebită, este ce mai mică a unei mănăstiri cercetată în Banat şi are un plan vechi, arhaic, ce vine din arhitectura romanică. De obicei, bisericile mănăstirilor medievale aveau un plan trigonic, de influenţă sârbească”.
Cercetătorii nu au găsit elemente de datare ale începuturilor bisericii, însă au ajuns la concluzia că aceasta a fost distrusă într-un mod violent, datorită unui incendiu. Biserica a avut pictură murală în interior. Deşi în documentele otomane mănăstirea Sf. Arhanghel Mihail a fost atestată în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, planul arhaic pledează pentru o datare de la începuturile secolului al XV-lea.
„Dacă Primăria Coronini şi dl. primar Ilie Boboescu ne vor sprijini, vom conserva biserica chiar anul acesta. Dacă nu, din fonduri proprii, o vom conserva anul viitor. Important este faptul că cercetările au adus la lumină un monument de arhitectură medievală”, ne-a spus mai spus directorul Muzeului Banatului Montan.
Nina Curiţa