Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Apele menajere deversate greşit în balta din apropierea CMB au făcut viaţa un calvar locuitorilor din zona fostei uzine

Din cauza unei stângăcii a operatorului judeţean de apă şi canal, Aquacaraş, locuitorii de pe strada Mircea cel Bătrân din Bocşa Română nu-şi mai pot aerisi casele datorită mirosului de canalizare ce vine dinspre balta aflată în apropiere.

Problema ne-a fost făcută cunoscută de un cititor care locuieşte pe această stradă şi care povesteşte că nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă angajaţii operatorului judeţean de apă şi canal şi-ar fi făcut treaba cum trebuie. Bărbatul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, spune că aceştia au făcut, în urmă cu ceva timp, o lucrare de mântuială în zonă, racordând greşit canalizarea menajeră de la blocurile din cartierul Nufărul la cea de apă pluvială care se deversează în balta ce aparţine societăţii Energom.

„Mirosul de canalizare a început să se simte de aproximativ două luni, mai puternic seara şi dimineaţa datorită curenţilor de aer ce veneau din direcţia lacului. În ultima perioadă însă, mirosul insuportabil a pătrus şi în interiorul casei, aşa că am anunţat Garda de Mediu Caraş-Severin care şi-a trimis foarte repede reprezentanţii în teren, ce au venit însoţiţi de un reprezentat al Primăriei Bocşa. După alte câteva zile am primit şi răspunsul celor de la Garda de Mediu, care mi-au spus că mirosul de canalizare se datorează apelor menajere deversate greşit în balta aflată în apropierea fostei întreprinderi CMB”, precizează locatarul de pe strada Mircea cel Bătrân, care se întreabă cine se face responsabil acum pentru curăţarea ochiului de apă.

Imediat după primirea sesizării, Jurnal CS a intrat pe firul poveştii, contactând atât Garda de Mediu Caraş-Severin, cât şi societatea Aquacaraş. Deşi comisarul trimis la Bocşa pentru constatări ne-a confirmat greşeala făcută de muncitorii Aquacaraş, a cerut timp pentru a da un răspuns în privinţa măsurilor şi sancţiunilor ce se impun într-o astfel de situaţie. După alte câteva telefoane date în zilele ce au urmat şi sesizări scrise, pentru că mai nou comisarii din judeţ nu pot vorbi fără acordul celor de la Bucureşti, am primit şi un răspuns. Astfel aflăm că, pentru poluarea produsă, operatorul de apă şi canal a fost sancţionat cu suma de 60.000 de lei.

Nici reprezentanţii Aquacaraş nu au fost mai operativi, însă, într-un final, sătui probabil să tot fie sunaţi, au dat un comunicat de presă prin care societatea îşi recunoşte greşeala. Purtătorul de cuvânt Mihai Damian a inserat în documentul remis redacţiei şi măsurile care s-au luat deja, precum şi cele care urmează a fi finalizate până la sfârşitul lunii februarie. Acestea sunt: desfundarea şi decolmatarea canalului pluvial din incinta societăţii Energom, lucrare ce a fost demarată şi finalizată; curăţarea şi decolmatarea canalului de descărcare a bălţii spre râul Bârzava (aval baltă); golirea cu motopompe a apei din baltă şi evacuarea în canalul cu descărcare în râul Bârzava; identificarea şi închiderea tuturor racordurilor de canalizări menajere în canalul pluvial care intră în incinta societăţii Energom;

monitorizarea canalizării menajere din zonă, urmărirea realizării racordurilor la canalizarea menajeră a tuturor obiectivelor şi a gospodăriilor. Toate aceste măsuri au fost dispuse de comisarii Gărzii de Mediu. Oare dacă oamenii nu ne sesizau, lua cineva vreo măsură în privinţa unei probleme insuportabile din orice unghi ai privi-o?

Roxana Bălan Nafiru