Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Le spunea primarul Ioan Popa unor cetăţeni care ridicau probleme vizavi de lipsa agenţilor în oraş.

Carenţele serioase la capitolul siguranţă publică şi efective de poliţişti au fost puse din nou în lumina reflectoarelor sub cupola palatului administrativ municipal. Subiectul a fost deschis în faţa aleşilor atunci când un reşiţean prezent în sală a sugerat posibilitatea montării unui semafor la intersecţia dintre Bulevardului Revoluţia din Decembrie şi strada Moise Groza, pentru că dacă vreo salvare ajunge să fie prinsă acolo în trafic, moare pacientul… „În proiectul de tramvai, în locul respectiv este proiectată semaforizare, iar staţia de autobuz se va monta în amonte de intersecţie. Şi atunci va fi un semafor şi acolo se va putea circula. Însă Moise Groza este strada pe care noi am reabilitat-o anul trecut, ştiu despre ce este vorba“, i-a răspuns primarul Ioan Popa. Până atunci, însă, cetăţenii spuneau că, măcar la orele de vârf, traficul să fie dirijat în zonă cu ajutorul unui agent de circulaţie. Acest lucru, însă, nu se poate face cu ajutorul poliţiştilor locali, care nu au atribuţii în trafic, ci doar vizavi de parcări, după cum sublinia consilierul municipal Hadrian Popescu.

„Păi să vă spun ceva: în primul rând, noi nu avem agenţi de circulaţie; în al doilea rând, Poliţia Reşiţa, Poliţia naţională are un echipaj de circulaţie pe schimb, nu ştiu dacă ştiţi asta, a completat primarul Popa. Eu vă sugerez să vă înarmaţi, împreună cu colegi reşiţeni, şi să mă chemaţi, că vin şi eu cu dvs, să demonstrăm, în faţa Prefecturii dacă vreţi, şi să solicităm să se mărească numărul de personal în Poliţia naţională, care a abandonat ţara asta“.

Şeful administrativului reşiţean s-a arătat extrem de nemulţumit vizavi de reducerea extremă a numărului de oameni ai legii: „Să ştiţi că poliţiştii au abandonat-o (ţara – n.r.) pentru că aşa au vrut unii miniştri, să reducă Poliţia asta la minimul posibil şi să încurajeze infractorii, ăia care ies din puşcărie acum. Ministrul de Interne este o doamnă din Teleorman, ştiţi? E, nu mai avem Poliţie naţională, aţi înţeles? Şi eu nu pot să suplinesc cu Poliţia Locală, că dvs nu-mi daţi mie bani ca să fac securitate în oraşul ăsta! Dvs îmi daţi bani să vă fac drumuri, străzi şi aşa mai departe. Dacă vă adunaţi mai mulţi cetăţeni în faţa Prefecturii, vă rog să mă chemaţi. Vin şi eu să strig împreună cu dvs ca Ministerul de Interne să aducă Poliţia acolo unde a fost şi unde ar trebui să fie“.

Întrebat vizavi de efectivele de poliţişti locali pe care-i are Reşiţa, primarul Ioan Popa a răspuns: „Câţi poliţişti locali avem noi? Mai puţin decât scriu normativele astăzi, pentru că nu avem buget! Noi am redus poziţiile în Primăria Reşiţa cu circa 170 de locuri, dacă vreţi să ştiţi, ca să putem să facem ceva în oraş pentru că altfel, la cât de sărac e oraşul ăsta, şi la ce impozite mici adunăm noi din oraşul ăsta, n-am fi făcut decât să luăm impozitele de la oameni ca să plătim salariile la alţi oameni. Însă, din impozitele pe care le plătim noi, românii, la nivel naţional, Guvernul României, Ministerul de Interne ar trebui să ne asigure securitatea, nu să ne-o asigurăm noi aici, locală“.

Adaugă comentariu