CARANSEBEŞ – Potrivit edilului municipiului Caransebeş, prin bugetul său, un proiect care urmează să fie implementat este o şansă pentru aceste comunităţi.
Proiectul „O șansă pentru comunitățile marginalizate din municipiul Caransebeș” a fost lansat oficial joi, la Caransebeș, în cadrul unei conferințe la care au participat conducerea municipalității, partenerii proiectului și alți factori care își vor da mâna timp de 3 ani în încercarea de a ridica nivelul de trai pentru 650 de persoane, adulți și copii, din zonele cu probleme ale Caransebeșului. Un proiect consistent, așa cum l-a catalogat primarul Felix Borcean, cu o valoare care se apropie de jumătate din bugetul anual al Primăriei: „Un proiect de mare amploare, care se adresează comunităților marginalizate din Caransebeș. Suntem conștienți că greul de acum începe. Ca să vă faceți o imagine mai clară, valoarea acestui proiect este de 5,5 milioane euro, adică jumătate din bugetul anual al Primăriei, iar acești bani, într-o formă sau alta, intră în comunitatea din Caransebeș, o sumă uriașă. E o șansă extraordinară pentru municipiul nostru, un proiect demarat în mandatul fostului primar Marcel Vela”.
Potrivit managerului de proiect, Gabriela Bănăduc, „pentru grupul țintă există mai multe categorii de servicii, precum cursuri de calificare și perfecționare, programe after school, cursuri de antreprenoriat, microgranturi pentru cei care vor fi capabili să-și dezvolte propria afacere. De asemenea, se vor reabilita locuințele persoanelor din grupul țintă pentru a avea condiții decente de locuit”.
Cei 4 parteneri ai Primăriei au dat asigurări că nu vor fi probleme în implementare. „Sunt convins că așa cum ne facem datoria la școală, tot așa ne vom face datoria și în acest proiect, sperăm ca la final rezulatele să fie deosebite cu acești copii. Vă asigur că din punctul de vedere al Colegiului Național «Traian Doda» totul va funcționa foarte bine”, a declarat profesorul Adrian Semenescu, directorul liceului, în timp ce directorul medical al Spitalului Municipal de Urgență, medicul Eugen Muntean, a precizat că proiectul reprezintă o realizare pentru Caransebeș, atenționând însă că trebuie muncit cu seriozitate pentru a-l duce la bun sfârșit: „E de lucru, e un proiect generos, faptul că orașul nostru are un proiect de o asemenea amploare e un lucru mare. E important să avem câți mai puțini analfabeți, la fel faptul că se merge pe ideea de igienă, de sănătate, e un fapt pozitiv. Un alt fapt pozitiv este acela că li se va asigura asistență ca să aibă acte de identitate, sunt cazuri când ne trezim la spital cu un «cetățean al planetei», nu are niciun fel de act de identitate, absolut nimic și sunt tot mai mulți”.
Alți doi factori importanți implicați în proiect sunt două organizații cu experiență în planul serviciilor sociale. „Iată că după 27 de ani de când ne-am înființat, ne aflăm în fața unui proiect care abordează într-o formă complexă problemele sociale ale zonelor marginalizate din Caransebeș. Este un pas foarte important, o încununare a muncii noastre, nu am mai sperat să apucăm un așa proiect. Acest proiect se joacă pe terenul nostru pentru că se va derula în comunitățile unde noi suntem activi”, a explicat reprezentantul Asociației „Caritas”, Ludovic Mleziva, una dintre cele mai reprezentative asociații din domeniu, la fel ca și Organizația pentru Strategii și Programe de Dezvoltare, reprezentată la conferință de coordonatorul Emanuela Budimir, care a precizat că „sunt mândră să fim într-un proiect de asemenea amploare, avem experiență în proiectele sociale, și în acest proiect vom furniza servicii sociale pentru 170 de copii prin intermediul unui centru de zi”.
Proiectul vizează persoane defavorizate din 4 zone ale Caransebeșului (Balta Sărată, Tudor Vladimirescu, fostul Spital de Psihiatrie, Blocul Nato), are o valoare de 24.120.320,06 lei și se va încheia în august 2020.