Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul Reşiţei îi răspunde lui Anatoli Liber, cel care a sugerat că municipalitatea a refuzat sprijinul european pentru alimentarea cu apă a celor patru cartiere.

Conducerea societăţii AquaCaraş a susţinut joi o conferinţă de presă cu privire la modul în care se desfăşoară în judeţ lucrările cuprinse în cadrul proiectului „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş-Severin“. În cadrul ei, directorul AquaCaraş, Anatoli Liber, a declarat că administraţia reşiţeană a refuzat sprijinul european pentru alimentarea cu apă a celor patru cartiere.

„În etapa următoare pe finanţarea viitoare POS Mediu 2 valoarea investiţiilor va fi de 170 de milioane de euro, din care doar municipiul Reşiţa va beneficia de 42 de milione de euro. Pentru Reşiţa finanţarea ar fi fost mai mare cu 3,6 milioane de euro. Dar Primăria Reşiţa a înaintat o scrisoare la AquaCaraş, prin care a solicitat ca pentru cartierele Doman, Cuptoare, Secu şi Moniom să se renunţe la banii europeni. Primăria Reşiţa a motivat că în aceste localităţi alimentarea cu apă se va face din alte surse de finanţare“, a precizat Anatoli Liber.

În urma acestor declaraţii, Mihai Stepanescu, supărat, a precizat următoarele: „În perioadă electorală şi copiii spun lucruri trăsnite! Mă surprinde că acest domn, pe care-l respect până la un punct, face asemenea afirmaţii. Ar trebui să se intereseze, să citească legile şi să susţină mai mult cauza cetăţenilor şi a operatorului. Însă nu face acest lucru, cum nu a făcut-o nici în urmă cu patru ani, când Primăria Reşiţa făcea primele demersuri la Bucureşti în privinţa acestei probleme. Nu vreu să intru în polemică cu nimeni, dar pe domnul care face astfel de afirmaţii numai în campania electorală nu l-am văzut la Bucureşti!“. Mihai Stepanescu a explicat că Reşiţa nu a pierdut nici un leu, doar sursele de finanţare

s-au schimbat, după încercările repetate de a obţine sprijin comunitar. „Ni s-a spus că micile comunităţi, cu distanţe mai mari de doi kilometri nu intră sub incidenţa legilor europene, aplicabile şi în România (…) Am analizat foarte serios, temeinic şi gospodăreşte situaţia, iar aprobările au venit pe alte surse. Reşiţa nu a pierdut banii, ei vin pe alte fonduri. (…) Nu sunt europeni, pentru că nu au venit nici la prima încercare şi nici la a doua, prin urmare, nimeni nu ne putea garanta că ei vor veni la o a treia încercare. Aşa că ne-am reorientat spre altfel de garanţii, pe garanţii guvernamentale, pentru că nu aveam altă variantă de implementare rapidă. Oamenii din Doman, Secu Cuptoare şi Moniom nu mai au timp să aştepte, că se trezeşte un domn în campanie să vorbească prostii“, a mai precizat edilul municipiului.

În 2013, administraţia reşiţeană a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice două proiecte pentru alimentare cu apă în Secu, Moniom, Cuptoare şi Doman. Contractele de finanţare au fost semnate pe 5 iunie 2014, în prezent proiectele fiind în etapa de licitaţie publică pentru atribuirea lucrărilor de proiectare şi execuţie. De menţionat că proiectele legate de introducerea reţelelor de canalizare în cele patru cartiere nu sunt eligibile pe fonduri europene.