Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spune primarul municipiului, vorbind despre nedreptatea făcută Reşiţei la capitolul bani europeni.Dacă la finele săptămânii precedente, primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, avea ca invitaţi mai mulţi oficiali din Franţa, Italia şi Serbia, cu care punea probleme de continuitate sau de încheiere de noi parteneriate şi înfrăţiri, acum întâlnirile cu partenerii externi au o cu totul altă ţintă. Palatul administrativ municipal a găzduit luni, 2 iulie, o întrunire cu specialişti reprezentând diverse instituţii şi societăţi din zonă, precum ADR Vest, TMK, Universitatea „Eftimie Murgu“ şi Camera de Comerţ, dar şi arhitecţi din ţară şi din Belgia. Discuţiile au trecut rapid de la evenimentul anului, aniversarea a 140 de ani de la fabricarea primei locomotive la Reşiţa, la problemele zilei.

Potrivit lui Mihai Stepanescu, municipiul are nevoie de un masterplan cu care ar putea să repare, pentru viitor, nedreptatea făcută prin excluderea oraşului de pe lista polilor de dezvoltare. Stepanescu a reamintit pasivitatea liderilor trecutului, care au făcut ca Reşiţa să nu fie pe acea listă şi implicit i-au răpit dreptul de a beneficia de sume impresionante din fonduri europene: „Noi, Reşiţa, am rămas concurenţii comunelor din jur“.

Primarul a mai menţionat şi faptul că Reşiţa nu mai beneficiază, ca înainte de 1989, de protecţie din partea statului român şi că are nevoie de bani pentru reconversia specialiştilor vechii industrii, rămaşi pe drumuri, încheind cu speranţa că sprijinul altora ne va aduce pe drumul reuşitei.

Reprezentanţii palatului administrativ municipal şi-au reiterat dorinţa de a pune Reşiţa pe o hartă a turismului în zonă, prin punerea în valoare a potenţialului pe care-l are bătrâna doamnă a industriei, planurile incluzând şi salvarea porţiunii centrale a funicularului.

Antoniu Mocanu