Caraş-Severin, Romania

CORNEA – Aceasta a fost deja înregistrată în Registrul național al produselor montane, producătorul ei urmând să primească documentul oficial, pe parcursul acestei săptămâni.

La finalul lunii octombrie, Agenția Zonei Montane acorda dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montanpentru mierea unui apicultor din Cornea. Mai exact, este vorba despre Ilie Mutaşcu, care face apicultură de 16 ani şi care este cel de-al nouălea producător din judeţ care reuşeşte să obţină această recunoaştere.

Atestarea de „produs montan“ îl îngrădeşte pe apicultor, dar îl şi ajută să obţină mai uşor fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea stupinei. „M-am sfătuit cu familia şi am hotărât să facem, împreună cu cei de la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Caraş-Severin, toate demersurile necesare pentru obţinerea acestui atestat. Hotărârea a venit uşor, pe de-o parte, pentru că salcâmul înfloreşte cam în aceeaşi perioadă şi la mine la Cornea şi în Oltenia, e diferenţă de doar două sau trei zile, iar, pe de altă parte, pentru că din informaţiile pe care le-am primit, urmează nişte subvenţii consistente pentru zona montană, începând din 2019. De acum înainte, eu nu voi mai face pastoral decât în zona montană. Practic, voi duce albinele doar la salcâm, tei, murar şi la tot ceea ce înseamnă fruct de pădure din zona montană“, ne-a spus Ilie Mutaşcu.

Până în prezent, singurele „produse montane“, cu acte-n regulă, erau mierea de Mehadia, brânza şi sucurile de fructe din Cornereva. De asemenea, în Banatul Montan există un singur producător care a reuşit să obţină atestatul de produs tradiţional pentru patru dintre produsele sale, şi aşteaptă confirmarea pentru cel de-al cincilea salată bănăţană de vinete“.

Adaugă comentariu