Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şi anul acesta, germanii vor putea gusta din produsele locuitorilor din Banatul de Munte.

În capitala Germaniei are loc, în perioada 17 – 26 ianuarie, cea de-a 79-a expoziţie internaţională Săptămâna Verde, unul dintre cele mai importante evenimente din industria alimentară, agricolă şi horticolă din Europa. Judeţul nostru va fi prezent şi anul acesta la Berlin, delegaţia cărăşeană bifând astfel cea de-a treia participare consecutivă.

În 2014, pavilionul României la această expoziţie va avea o suprafaţă de 246 de metri pătraţi, aici urmând să fie prezentate, în principal, preparate tradiţionale din carne, produse lactate şi apicole, vin, ţuică şi pălincă. Nu vor lipsi nici meşterii populari, în special cei din zona Maramureşului şi a Moldovei.

La Săptămâna Verde de la Berlin, judeţul Caraş-Severin va fi reprezentat de membrii Cooperativei Apicole „Prisăcarii Hercules” din Mehadia, şi de cei ai unei societăţi comerciale din oraşul Bocşa, producătoare de ciuperci şi diferite sortimente de conserve din ciuperci. Delegaţia va fi condusă de către directorul Consultanţei Agricole Caraş-Severin, ing. Pavel Nefir, cel care, aşa cum a făcut-o şi în anii trecuţi, se ocupă de organizarea şi deplasarea cărăşenilor la Berlin. „Cu sprijinul Consiliului judeţean sperăm să mai ducem la acest târg şi un grup de producători din zona Tirol, care sunt pregătiţi să prezinte produse şi preparate din carne de porc, din rasa Mangaliţa, care ştim că este foarte apreciată şi căutată de străini pentru că nu conţine colesterol, dar şi mai multe soiuri de vin şi produse lactate, în special caşcaval afumat. Încercarea noastră este ca şi în acest an, Caraş-Severinul să fie reprezentat cât mai bine la această importantă expoziţie, pentru că noi credem că locul producătorilor cărăşeni este alături de cei din Europa”, ne-a declarat ing. Pavel Nefir.

Pe lângă posibilitatea de a-şi vinde produsele, firmele şi asociaţiile de producători participante au şansa de a încheia contracte cu diferite magazine interesate să comercializeze marfă românească. Prin participarea în trecut la acest târg, Mircea Freisz, producătorul de ciuperci din Bocşa, a reuşit să încheie un contract avantajos cu o firmă nemţească, astfel că, conservele sale din ciuperci se regăsesc pe rafturile unuia dintre cele mai mari hipermarket-uri din ţară. „Vom porni la drum în 14 ianuarie, iar în data de 16 vom prelua standurile pentru amenajare. Demersul nostru, al Consultanţei Agricole, nu ar fi fost posibil fără implicarea Consiliului Judeţean şi al proaspătului preşedinte al Camerei Agricole Caraş-Severin, Darius Văcariu”, a concluzionat ing. Pavel Nefir.

Roxana Bălan Nafiru