CARAȘ-SEVERIN – Vânzarea cărnii de miel şi a produselor de la ovine, în general, a devenit pentru cărăşeni o aventură.
Afacerea cu ovine nu mai este aşa profitabilă. Nu cu multă vreme în urmă, cine avea oi multe, avea şi bani. Acum, sutele de oi înseamnă chin, aşteptarea subvenţiilor APIA, stres provocat de vânzarea produselor. De fapt, dacă brânza, mieii şi carnea s-ar vinde uşor, creşterea oilor ar fi floare la ureche. În 2017, este o aventură pentru oierii noştri care se luptă să vândă mieii pe o piață internă cu cerere incertă și pe o piață externă cu multe uși închise exportului românesc de ovine.
Prețul mieilor îi nemulțumește pe oieri în această primăvară. Oierii cu care am stat de vorbă aminteau de 10-13 lei pe kilogramul de miel în viu şi de 20-23 de lei pentru carnea de miel tăiat. Iar în apropierea Paştelui, preţul cărnii o să scadă şi mai mult. Nici nu mai e nevoie să spunem că nici restul produselor de la stână nu o duc prea bine la valorificare, iar telemeaua este cel mai bun exemplu, fiind sufocată în prezent de importurile masive de brânză cu conținut incert și preț mic.
„Avem miei, dar nu o să putem să vindem aşa ca lumea. Ni s-a promis că vor fi spaţii de sacrificare atât în piaţă la Bozovici, cât şi la Anina. Dar oamenii nu prea cumpără. Sâmbătă, în piaţă, am fost cu încă doi localnici şi abia dacă s-au vândut doi miei. Preţul pentru mielul viu este de 10 lei, tăiat cam 23 de lei, dar tot nu se cumpără. La Paşte o să fie şi mai rău pentru că apar mieii în magazine, deşi nu aş recomanda oamenilor să cumpere miei din magazine. Noi mai ajungem la piaţă la oraş, dar sunt oameni aici în zonă care nu au posibilitatea să ajungă şi rămân cu mieii în ogradă“, ne-a spus Toma Ruja, şeful asociaţiei crescătorilor de animale din Prigor.
Daniel Lucuţa, din Ciuchici, care are în jur de 800 de oi ne-a spus că este tot mai greu să vândă miei. „Până acum dacă am vândut vreo 10 miei. De Paşte, am clienţii mei vechi, mai mergem prin sate, şi sper să mai vând vreo 300. Preţurile sunt mici, 10 lei viu, 23 de lei tăiat. La Paşte o să ajungă la 15 lei. Cei care rămân, alte câteva sute, îi punem la îngrăşat până când o veni TIR-ul, dacă o mai veni pentru că am înţeles că s-a cam terminat şi cu exportul de carne de miel“. Întrebat ce vrea să spună cu TIR-ul, Daniel Lucuţa ne-a spus că este vorba de vânzarea mieilor către afacerişti români care se ocupă cu exportul de carne de miel în ţările arabe. Într-adevăr, ţările arabe sunt cele mai mari consumatoare de carne de miel și reprezintă și piața de desfacere pentru mielul românesc. Cu toate acestea, prețul oferit la valorificare, dar și condițiile impuse pentru export sunt cele care pun piedici crescătorilor de animale. Oamenii își pun toate speranțele în deschiderea pieței de desfacere a cărnii de oaie către Arabia Saudită.