Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ministerul Agriculturii vine în sprijinul celor care vor să înfiinţeze ferme de familie prin Măsura 121.

Fermierii beneficiari ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurală au noi posibilităţi de asigurare a cofinanţării private a proiectelor, anunţă Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Prin OUG nr. 43, din 15 mai 2013, Ministerul Agriculturii vine în sprijinul celor care vor să înfiinţeze ferme de familie prin Măsura 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole”, prin reglementarea instrumentelor financiare şi de creditare a sectorului agricol.

Mai precis, cei care depun proiecte de investiţii pentru înfiinţarea fermelor de familie în cadrul acestei sesiuni vor putea asigura cofinanţarea investiţiei prin accesarea microcreditelor reglementate prin actul normativ recent emis de Guvern. Astfel, în momentul depunerii proiectului, solicitanţii de fonduri europene vor semna o declaraţie pe propria răspundere privind asigurarea cofinanţării private a acestuia, conform prevederilor deja menţionate în Ghidul Solicitantului. Ulterior, până la semnarea contractului de finanţare, solicitanţii de fonduri europene nerambursabile vor trebui să dovedească că pot asigura cofinanţarea proiectului, acest lucru putând fi realizat prin accesarea microcreditelor reglementate de OUG nr. 43/2013.

Conform APDRP, prin actul normativ emis de Guvern a fost instituit un fond care va fi utilizat pentru acordarea de microcredite în scopul asigurării contribuţiei proprii a beneficiarilor la finanţarea proiectelor de investiţii, ce pot avea o valoare eligibilă de maximum 125.000 de euro. Suma maximă care poate fi acordată unui fermier poate ajunge la 75.000 de euro.

În acelaşi timp, beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurală mai pot accesa microcreditele şi pentru asigurarea resurselor financiare necesare realizării producţiei agricole, fiecare fermier putând primi până la 25.000 de euro. Printre condiţiile generale de acordare a creditului se numără termenul maxim de restituire de până la zece ani, precum şi perioada de graţie între unu şi trei ani, în funcţie de specificul proiectului de investiţii.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu