Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asociaţia metropolitană a trecut deja de primii paşi organizatorici, urmând să acceadă la fonduri europene. Ce paşi mai trebuie făcuţi pentru ca Reşiţa să devină centrul unei zone metropolitane?

„Noi ne-am constituit, avem o hotărâre de consiliu, este în regulă până acum, un prim proiect iată că a şi apărut dar din păcate am văzut că doar Reşiţa a fost acceptată, spune primarul Mihai Stepanescu. Trebuia ca şi celelalte localităţi din cadrul Asociaţiei Metropolitane Reşiţa să aibă hotărâre de consiliu. Dar vor apărea şi alte proiecte mult mai serioase, pe care le vom implementa noi, asociaţia. Pentru asta, în acest an trebuia să ne constituim, am făcut-o cu responsabilitate, le mulţumesc tuturor primarilor din jurul Reşiţei cu o singură excepţie, că nu a înţeles, nici nu a întrebat. Aşa e în anumite părţi. N-o să înţeleg niciodată acea comunitate reprezentată la un anume rang. Mă rog, este dreptul dânşilor să opteze într-un fel sau altul. Şi mai ales că au şi fost dezinformaţi cetăţenii. Erau nişte zvonuri cum că se vrea schimbarea unor documente de identitate, permise, sau chiar preluarea unei localităţi din jurul Reşiţei, a unei comune de către municipiul Reşiţa. Sub nicio formă nu am vrut aşa ceva şi nu o să vrem în continuare. Fiecare are identitate separată, are răspunderi şi merită respectul cetăţenilor. Şi dânşii merită respectul, dar n-au înţeles demersul. Nici eu nu-i înţeleg pe una, poate două persoane”.

Reşiţa, fiind reşedinţă de judeţ, avea posibilitatea creării acestei zone metropolitane prin asociere cu localităţi care să se afle la distanţă de cel mult 30 de kilometri. Populaţia entităţii nou-create, de peste 100.000 de locuitori, ar da zonei dreptul de a atrage mai mulţi bani, în special europeni.

Teoretic, zona metropolitană ar fi trebuit să înglobeze, alături de Reşiţa, următoarele localităţi: Bocşa, Caraşova, Lupac, Ocna de Fier, Târnova, Văliug, Brebu Nou, Dognecea şi Ezeriş, administraţia celei din urmă refuzând includerea în iniţiativă.

Şeful administrativului reşiţean a vorbit, însă, şi despre localităţile care s-au arătat din start interesate să facă parte din zona metropolitană: „Şi Brebu Nou, inclusiv Dognecea, nu mai vorbesc de Bocşa, de Lupac şi de Caraşova. Toate au înţeles demersul nostru şi posibilitatea de a atrage sub forma asta bani europeni. Pentru că dânşii pot atrage, ca şi până acum, separat, bani europeni, dar vin anumite fonduri doar dacă eşti asociat, faci parte dintr-o organizaţie gen Asociaţia Metropolitană Reşiţa. Şi atunci, dacă nu faci parte din acea categorie, nu ai cum să beneficiezi de acel statut şi de acea posibilitate de a atrage bani. S-au atras bani pe forme asociative. AquaCaraşul a atras bani pe fonduri PHARE, şi acum pe fonduri de coeziune. 25% era cofinanţarea pe PHARE, a beneficiat Reşiţa şi a fost cam îndatorat bugetul. Că noi ne-am grăbit, dar era un sfert cotizaţie, 12 milioane de euro, bani luaţi din credit, şi noi îi vom plăti. Nu ştiu cât de greu îi vom plăti, dar trebuie să-i plătim! Acum, cu cofinanţare de 2%, pe apă şi canalizare, s-au trezit şi ceilalţi şi este bine. Dar vor apărea, de acum încolo, până în 2020, programe de finanţare cu 2% şi 98% bani atraşi. Deci acum este o luptă şi aş face orice ca Reşiţa să beneficieze de bani europeni şi guvernamentali cât mai mulţi”.

Antoniu Mocanu

28 Comments

 1. primatul asta se crede mare cuceritor ! vrea sa cucereasca brebu nou, valiug, bocsa si toate fecioarele din aceste localitati, pe rand sau toate la gramada …. nu stie ce vorbeste ! nu exista nici o finantare pentru zone metropolitane. viseaza cai verzi pe pereti ! Phare nu a finantat nici o zona metropolitana! de ce presa din orasul acesta este atat de slaba incat sa scrie despre aberatiile intelectuale ale padurarului , fara sa ia nici o atitudine ? toata lumea este platita din banii primariei ?

  • Din cate vad eu aici tu si distrusul celalalt ( gips i) aveti o problema personala cu Primarul Resitei sau poate sunteti prea redusi mintal sa vedeti ca totusi se mai misca ceva comparativ cu vremea cand era Spataru sau Mircea Popa sau poate sunteti niste lingai care sunt platiti sa dezinformeze lumea oricum ar fi luati o pauza si vedetiva de viata voastra daca aveti 1

 2. Se pare misi sau pisi că nu ai înțeles despre ce e vorba. Zona metropolitană va primi fonduri pentru dezvoltare, iar localitățile ce fac parte pare din aceasta vor atrage mult mai ușor bani europeni. Este binevenită acestă asociere, fiind în avantajul Reșiței și a celorlalți. În rest pisi-misi este greu să gândești cu un singur neuron.

 3. Misi se pare ca mataluta traiesti pe alta planeta, daca nu sti despre ce este vorba, te rugam…. NU MAI VORBI…. Esti total dezinformat si mai mult decat atat dezinformezi, sau poate asta este scopul tau in viata. Aceste fonduri pentru zone metropolitane exista, si in viitorul apropiat vor putea fi accesate.

 4. Ba da Dorine noi intelegem foarte bine, in primul rand ca esti lingaul primarului, catelul care se gudura pe langa el, intelegem si cum vin banii din fonduri, dar foarte bine intelegem cum se duc pe apa sambeti ca si cei din Parcul Industrial. Ce nu intelegi tu este ca cei de la Ezerisi au aflat de peste tot de o intentie de a face groapa de gunoi pe unle campuri din administrarea lor si e normal sa se opuna. Au inteles saracii si cum se duc banii pe Dragana, pe Antonia, au vazut si cum a ajuns canalizarea pe fonduri la Vama si de 2 ani nu o folosim ca este cota sub tubulatura de racordare si constructia este gresita, au vazut cum ne-au distrus strazile si avem doar bolovani si asfaltul se toarna doar pe la usa primarului si a presedintelui de la Consiliu Judetean, au vazut oamenii cum cei de pe masina de asfalt de la primarie sunt mutati la firma particulara a lui Crina si lucraza la negru. Stai tu linistit si linge mana care te mangaie ca noi avem ochi sa vedem si asteptam sa ne vina randul sa sanctionam. Tu la balci unte te-ai urinat ca noi am ajuns sa zugravim UCMR-ul cercuri cercuri, dupa inaltime si presiune, ca WC-uri nu am avut. Sau tu ai impartit promotionale si agitai pancarde prin multime sa vada si strainii ce patimasi suntem noi. Tot actiuni ca la Ceusescu am ajuns sa facem.

  • „gipsy” ai grait un mare adevar! De unde sa stie pupincuristii chestii dinacestea? Au nasu si gura „sub nivel” iar ochii blocati printre „fire”. Iarta-i ca nu stiu ce spu…pe unde spun…

 5. Felicitari Primariei Resita pentru demersurile efectuate si ne dorim ca acest nou proiect sa fie unul de bun augur pentru a avea un oras cat mai frumos si curat si nu in ultimul rand pentru creeare unor noi locuri de munca.

 6. Misi si gipsi dragilor, ce va mai place voua sa dezinformati cititorii, habar nu aveti despre ce vorbiti si cat de importanta este aceasta zona metropolitana.

 7. Cand il vad pe tembelu asta in poza imi vine de lipsa mare: lipsa banilor, lipsa locurilor de munca, lipsa viitorului copilului meu, lipsa unui climat investitional si evident… lipsa mare. Esti o inspiratie pentru mine, Michai. Meriti una in muia aia de gogosar plin de fasoane!

 8. vai tie gipsi…intelegi tu cum se duc banii din fonduri. NU INTELEGI NIMIC. In primul rand, banii atrasi sunt verificati de toate organismele competente, asa ca mai transparent de atat nu se poate. In al doilea rand, daca tot esti atat de informat, afla ca Zilele Resitei au fost realizate tot cu bani atrasi: vineri prin fonduri nerambursabile, iar sambata si duminica cu sprijinul partenerilor. Dar cand 40000 de oameni s-au bucurat a fost bine, acum iar vin carcotasii fara rost. In al treilea rand, si aici misi ar trebui sa bage capul in pamant, fondurile Phare s-au incheiat acum 7 ani, 2007-2013 este un alt ciclu de programare al fondurilor europene nerambursabile. Iar Zona Metropolitana se realizeaza in interesul tuturor comunitatilor care fac parte din acest organism. Urmatoarea perioada, 2014-2020 prevede un alt sistem de finantare, pentru proiecte majore de care vor beneficia toate unitatile teritoriale care fac parte din zona metropolitana.

 9. …sa astepti bani de la alte state bani de subzistenta este ca si cum ai fi betivul satului si ai cersi 50 de grame de wodka….Eu nu am incredere in Justitie, Politie si Partidele Politice.

 10. Decat sa injurati mai bine veniti cu solutii concrete, speram ca prin acest proiect sa se atraga mai multe fonduri europene o infrastructura mai buna si imiplicit creearea unor locuri de munca, sustinem initiativa cu zona metropolitana, dar ce sa faci nu toti inteleg…

 11. Banii care vin ar trebui sa intre in Industrie, Agricultura acestea sunt sectoarele care pot creea bunastare, progres. Cu manufacturi -munca manuala, necalificata, semicalificata, mediu calificata nu se poate creste PIB-ul. Sunt altii in lume care primesc 0,37$ manopera pentru fabricarea unei camasi, noi cu acesti bani nu ne putem dezvolta. UE are mecanisme birocratice, dobanzi bancare inaccesibile, conditii de alocare a creditului draconice iar Piata de Desfacere este structurata si conditionata in UE. Continuand asa vom ajunge sa traim intr-un oras superb si sa avem portofelul gol pana la +.

 12. Eu nu inteleg un lucru: numai primarul este vinovat pentru starea Resitei?
  Cand all-teanul frunzaverde( parintii lui sunt all-teny mutati in Bocsa) nu-a alocat nici un ban Resitei in 2011 unde ati fost cu protestele?

  barbalata, vaduva si filipescu trioul all-tenesc ce distruge Resita , nu este vizibil pentru voi?
  cand fiul babei vrancioaia – liviu spataru indatora Resita cu 40 de milioane de euro pentru Centrul Civic si alte prosti, unde erati?

  PS: sunt apolitic
  PS: o rog pe Nina Curita sa nu cenzureze comentariul pentru-ca NU contine injurii si e adevarat

 13. noaptea mintzii tovarasi…zona metropolitana ? nici macar o buda publica nu e in satu asta numit resita si astia se gandesc la zone metropolitane…

  • Mai plimba-te domnule si tu prin Resita sa observi ca au fost construite 2 toalete moderne una in Parcul tricolorului la coltul magazinului Carrefour si una in Parcul Siderurgistului. De asemenea exista si toalete in spatele magazinului Nera si 2 la cele 2 piete din municipiu , apoi mai comenteaza pe Caon.

 14. INCOMPETENTII DE LA PRIMARIE SI CONSILIU JUDETEAN CA NU SUNT DECAT 400 LA NUMAR STAU SI ISI IAU BANII DEGABA NUMAI NEPOTISME SA MAI FACA VREO RUGA SA INCHIDA GURA RESITENILOR , SI SA IMBOGATEASCA CLACSUGEII LOCALI , IAR LOCUITORII DIN GHETOUL RESITA SA VISEZE CA SUNT IN METROPOLA NEW YORK .

 15. Calnicul,Moniomul,Cuptoare,Terova au fost niste sate pe care le-a inghitit Resita.
  Au devenit cartiere… Din pacate pe strazile secundare,neasfaltate,ale acestor cartiere din aceasta viitoare metropola, nu au nici apa curenta,nici canalizare…
  Tare frica imi este ca se va intampla acelasi lucru si cu localitatile limitrofe ale Resitei care au intrat in aceasta asociatie.
  Dar exista si un lucru bun… Poate vor exista fonduri pentru reteaua de apa,canal si asfaltarea strazilor secundare din aceste vechi cartiere.

 16. E foarte usor sa stai deoparte si sa critici, ceea ce conteaza sunt rezultatele ,,criticilor de arta”. Ati uitat cumva cu ce procent a castigat acest mandat? Va roade invidia? O sa aveti mult de suferit, dar poate se plictiseste de primarie si va scuteste de bataturi la degete de la atatea comentarii ,,constructive”. Pa, sa auzim de bine.

 17. Mars paore la Rusca sau la tine „acasa“ in Timisoara cum iti place sa spui, aici nu esti in stare de nimic! esti praf si pulbere! Nu ai facut in tot timpul asta decat pentru mai binele tau si al copiilor tai, ti-ai sporit averea fara masura si te-ai inconjurat de sclavi si curvel pe langa tine! Postacii tai sunt tot mai palizi iar noi suntem din ce in ce mai multi si mai suparati! Nemultumire este cuvantul care descrie concluzia politica a resitenilor dupa campania dusa de tine, in ultimii 5 ani pentru ruinarea Resitei! Lasa-ne odata dracului, hotule pervers si lipsit de suflet, cat inca te mai rugam!

 18. Petru din Banat Reply

  Cat curaj ai dom’le cand esti anonim… imi permit un citat: „Nemultumire este cuvantul care descrie concluzia politica a resitenilor […]” – concluzia politica a resitenilor – hmmm, concluzie la ce? nu spui nimic doar latri de dupa gard (scuze – de dupa anonimat). Poate ar fi mai interesanta o opinie cu vedere la informatia din articol…

 19. Mai Radamel, tu și ceilalți ca tine, parcă sunteți drogați și ați intrat în fibrilații. Este clar că sunteți nevrotici, deci supărați. Nu aduceți decât injurii și nici măcar o idee bună. Zona metropolitană este o idee foarte bună pentru că aduce Reșiței bani. Dar voi nu vreți dezvoltarea Reșiței ci numai scandal. Nu sunteți în stare de nimic și nu vă interesează decât demagogia și slugărnicia față de cel care vă plătește.

 20. Jos Stepanescu! Eliberati primaria de interesele gruparii paramafiote conduse de Mihail Stepanescu! Personaj fara credibilitate care trebuie exilat din Resita!

 21. Atâta timp cat avem nişte tenii pe rol de consilieri (gen fosti afacerişti dubioşi, cârnăţari, semianalfabeţi), toti ajunşi la vârsta când constată că nulitatea lor işi mai regaseşte valoarea doar in politică, nu vă asteptaţi ca acest oraş sa prospere. Când constat că mai stau la rând şi alte nulitaţi, care ar vrea să candideze pe post de primar, nu iţi vine decat să părăseşti acest oraş si sa cauţi liniştea in altă tară (Romania nu mai e o optiune de mult timp). Mă întreb de ce mai votaţi, chiar nu vă daţi seama că totul e o mascaradă?

 22. Toti Clownii astia de asa numiti ”politicieni” din toata tara , stie doar sa trimbiteasca de :MARI PROIECTE SI FONDURI EUROPENE . Dar cu Romania ca Tara Bogata si banii contribuabililor la bugetul de stat SAMD,…ce se intimpla ?, de ce o tara ca Romania trebe s-a astepte cu palaria in mina , ca niste MILOGI , ca s-a vina FMI-ul si s-a arunce cate ceva in ea , ca poporul s-a nu moara de foame , la propriuzis . Deci astea ar trebuii s-a fie intrebarile puse dobitocilor si hotilor , care conduc aceasta tara in ultimi 23 de ani si nu , de proiecte ori fonduri europene .

 23. Zona Metropolitana este nu doar un proiect ambitios, ci si unul de viitor care va ajuta la dezvoltarea intregii zone. Daca ati pune mana si ati citi ati intelege ce inseamna o Zona Metropolitana. Daca orase mari ca Iasi, Craiova, Timisoara si altele si-au dat seama cat de benefic este un organism de acest gen, nu inteleg de ce Resita si localitatile invecinate nu ar face acelasi lucru. Zonele metropolitane sunt reglementate prin legea 351 din 6 iulie 2001 ca fiind zone constituite prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (Capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată, la distanțe de până la 30 km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri.

 24. misi, pisi, radamel si alti carcotasi….nu va sta capul decat la comentarii aiurea…spunea cineva odata: forma fara fond. Asta sunteti si voi…niste anonimi care nu au altceva mai bun de facut decat sa comenteze fara rost.

Adaugă comentariu