Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Soarta celor 1.700 de angajaţi ai uzinei rămâne incertă deocamdată, deşi memorandumul pentru salvarea uzinei a fost semnat de Executivul României.

Deşi deputatul PSD Ion Mocioalcă declara pentru ediţia de joi a cotidianului Jurnal de Caraş-Severin că memorandumul UCM Reşiţa, document prin care datoriile uzinei se transformă în acţiuni ale statului român, va ajunge pentru discuţii pe masa Guvernului abia în şedinţa de săptămâna viitoare, lucrurile s-au precipitat în ultimele 48 de ore.

Astfel, în şedinţa de miercuri a Executivului, a fost aprobat acest memorandum prin care se propun două variante de măsuri care să permită continuarea activității societăţii UCM Reșița. În ambele variante, este mai întâi necesară preluarea, prin act normativ, a creanței Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AAAS). În prima variantă AAAS va fi mandatată să ia măsuri de dare în plată pentru o parte a activelor societății, iar în cea de-a doua variantă AAAS va lua măsuri pentru vânzarea în bloc a activelor operaționale ale societății în cadrul procedurii de insolvență.

La auzul acestei veşti, deputatul PSD Ioan Benga ne-a declarat următoarele: „Am auzit şi eu că memorandumul a fost semnat şi că urmează să se clarifice pe care din cele două variante se va merge. Cel mai probabil, se vor purta discuţii şi cu cei din conducerea societăţii. Mă bucur sincer că s-a ajuns aici, şi că Guvernul rezolvă problema unei firme private. În etapa următoare trebuie să găsim comenzi şi contracte pentru tot ceea ce înseamnă UCM Reşiţa, iar presiunea de până acum, resimţită de cei 1.700 de angajaţi, să-şi găsească rezolvarea, aşa cum a promis premierul, în cadrul marelui Holding Hidroelectrica. În momentul în care vor apărea şi comenzile, consider că noi am făcut ceea ce trebuia, căci, în calitate de deputat al Reşiţei, am spus, încă de la început, că trebuie să lupt pentru această uzină, emblema acestui municipiu”.

Roxana Bălan Nafiru