Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Potențialul peisagistic și strategiile de dezvoltare a spațiilor verzi din Caransebeș au fost dezbătute.

Proiectul „Reabilitarea de parcuri, ca măsură pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din Banat – Parcuri pentru viitor” și-a mai derulat o etapă, printr-un atelier de lucru organizat la sediul municipalității din Caransebeș.

În cadrul celor trei zile de dezbateri la care au participat cadre didactice de la Universitatea de Științe Agricole din Timișoara, elevi și studenți din Caransebeș, reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și ai administrației locale, temele de discuție prezentate au vizat rolul spațiilor verzi în context urban, potențialul peisagistic și strategiile de dezvoltare a spațiilor verzi din Caransebeș, soluțiile de reamenajare a Parcului Teiuș sau conservarea biodiversității și ariile naturale protejate din Banat.

„Ne-am bazat foarte mult, pe lângă opiniile specialiștilor, și pe soluțiile pe care ni le-au oferit tinerii pe care i-am implicat în acest proiect, pentru că ei sunt principalii beneficiari ai zonei de agrement Teiuș, unde își găsesc un loc de refugiu, de recreere sau chiar de distracție”, a precizat primarul Marcel Vela. „Lipsa spațiilor verzi afectează foarte mult calitatea vieții iar faptul ca în Caransebeș aveți acest parc înseamnă o oportunitate extraordinară pentru o viață sănătoasă”, a spus și arhitectul Gabriel Szekely, conferențiar doctor la USAMVB.

Tinerii au fost constant încurajați să se implice activ în acțiuni de voluntariat și de protejare a zonei Teiuș. „Am învățat foarte multe în cele trei zile de workshop, lucruri pe care nu le-am știut pînâ acum despre Parcul Teiuș. Acest loc reprezintă locul unde evadăm din viața de zi cu zi iar faptul că am putut contribui și noi cu câteva soluții de reamenajare a Teiușului reprezintă o garanție că părerile noastre, ale celor care suntem zi de zi în parc, sunt luate în seamă și se ține cont de ele”, a declarat și Milica Bojin, elevă în clasa a XI-a.

„Cred că atât dezbaterile din cadrul workshop-ului cât și atelierul practic pe care l-am avut au arătat implicarea noastră, ca municipalitate, dar și a tinerilor sau a organizațiilor de mediu, în protejarea și reabilitarea acestei zone unice a Caransebeșului și a Banatului care este Parcul Teiuș”, a afirmat și coordonatorul proiectului, Gabriela Banaduc.

Proiectul „Reabilitarea de parcuri, ca măsură pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din Banat – Parcuri pentru viitor” este derulat de Primăria Caransebeș și Centrul pentru protejarea naturii din Pancevo, beneficiaza de fonduri în valoare totală de 224.154 euro, prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia și se va finaliza în iunie 2014.

Lidia Almăjanu