Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cu toate că unii dintre cetăţeni resping această idee, ea este considerată a fi binevenită, potrivit Monalisa Neagoe, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

„Nu ştiu dacă populaţia este pregătită, dacă este conştientă de rolul acestor mediatori. Poate ar trebui să accentuăm mai mult rolul lor, pentru că, astfel, s-ar cerne multe din litigiile dintre părţi, prin apelarea la ei“, a precizat Monalisa Neagoe.

Potrivit membrului CSM, se încearcă degrevarea instanţelor, inclusiv prin măsuri legislative. Din păcate, acestea, de multe ori, au fost contracarate prin decizii ale Curţii Constituţionale. „În cazul contravenţiilor, de exemplu, Curtea a considerat că se încalcă accesul liber la justiţie, dacă nu se dă şi posibilitatea recursului, împotriva hotărârilor pe care le dau judecătoriile în cazul contestaţiilor. Deşi am vrut să ne degrevăm, ca tribunale, am revenit la situaţia iniţială. Iarăşi, a fost problema cererilor de investire cu formulă executorie, care se dăduseră în competenţa executorului judecătoresc, s-a considerat că nu e bine şi trebuie să revină la instanţă pentru a se exercita o cenzură mai calificată a unei instanţe de judecată. Toate acestea încarcă rolul instanţelor cu litigii nu extrem de complexe“, a afirmat Neagoe.

Printre preocupările Consiliului Superior al Magistraturii se află dispoziţii ce reglementează activitatea de inspecţie judiciară, şi anume, posibilitatea inspectorului judiciar de a controla inclusiv modul în care un judecător aplică normele de drept material. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii se preocupă, în prezent, de modificarea reglementărilor privind evaluarea judecătorilor.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu