Caraş-Severin, Romania

Proiectul, derulat de municipalitatea din Caransebes si administratiile locale din Pancevo, Opovo si Zrenjanin, reprezinta o continuare a demersului initiat in 2008 si concretizat cu succes un mai tarziu, in parteneriat cu autoritatile din Pancevo, iar contractul de finantare a fost semnat la inceputul acestui an, la Timisoara, de catre primarul Marcel Vela si omologii sarbi din cele trei localitati. Valoarea totala a proiectului este de 604,065.60 de mii de euro, fonduri care vor fi folosite pentru imbunatatirea calitatii apelor raului Timis, atat pe teritoriul romanesc cat si pe cel sarbesc, iar durata de implementare este de 12 luni.

Proiectul îşi propune, în principal, realizarea unui studiu amplu care va stabili statusul ecologic al  râului şi gasirea celor mai  adecvate cai de administrare a resurselor lui, conform principiilor administrării apelor din Directiva 2000/60/EC. Principalele activităţi ale Studiului vor fi directionate catre determinarea caracteristicilor relevante – chimice, fizice şi biologice – ale râului şi malului.

Scopul declarat  al proiectului il reprezinta  protecţia şi păstrarea calităţiii mediului înconjurător, acesta urmand sa se  concretizeze in  stabilirea de sisteme comune în prevenirea poluării si micşorarea riscurilor generate de consecinţele durabile ale poluării.

Administratiile si echipele de implementare implicate in protejarea raului Timis s-au reunit, zilele trecute, in Serbia, pentru a stabili urmatorii pasi necesari pentru buna derulare a actiunilor cuprinse in proiect. Astfel, municipalitatea din Caransebes va demara, in perioada imediat urmatoare, prin Biroul Proiecte Programe, actiunile de identificare a poluantilor si a zonelor infestate care prezinta un pericol iminent de pe traseul periurban al raului Timis dar si de identificare a potentialilor parteneri locali, unitati scolare in principal  cu care sa se actioneze in comun in campaniile de ecologizare a raului Timis.

Prima actiune de acest gen, din cele cinci cuprinse in proiect, este preconizata  pentru primavara acestui an, iar Primaria Caransebes spera intr-o implicare cat mai activa a cetatenilor si a unitatilor de invatamant in actiunile de ecologizare a principalului rau care traverseaza municipiul.

Potrivit edilului-sef Marcel Vela, astfel de actiuni de protejare a mediului inconjurator se vor afla si pe viitor in atentia administratiei locale, in incercarea de a asigura locuitorilor din Caransebes si imprejurimi un mediu curat si sanatos, in acelasi timp cu dezvoltarea unei atitudini ecocivice, prietenoase, fata de mediu.

Adaugă comentariu