Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De la demararea PNDR, în Caraş-Severin au intrat fonduri de peste 247 milioane de euro.

La nivel judeţean, cele mai accesate măsuri în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 sunt 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” şi 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”, urmate de 313 – „Încurajarea activităţilor turistice” şi 322 – „Renovarea şi dezvoltarea satelor”. Declaraţia aparţine directorului Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Caraş-Severin, ec. Nicolae Verindeanu, care a precizat că, de la demararea programului şi până în prezent, la sediul instituţiei, au fost depuse nu mai puţin de 3.593 de proiecte. Dintre acestea, 2.178 sunt proiecte contractate, iar valoarea lor depăşeşte suma de 247 de milioane de euro. Până la finele anului vor fi contractate şi restul proiectelor declarate eligibile pe parcursul anilor 2012 şi 2013.

„Până la această dată, pentru toate proiectele contractate s-au efectuat plăţi de aproximativ 83 de milioane de euro. Însă, pe lângă lucrurile bune legate de implementarea PNDR în judeţ, avem, din păcate, şi cinci rezilieri la cerere. Este vorba despre beneficiarii care au accesat fonduri europene prin oficiul nostru, şi care, datorită crizei, nu au mai avut bani pentru cofinanţarea proiectelor, motiv pentru care au renunţat la implementarea lor, ceea ce înseamnă o pierdere de cinci milioane de euro pentru Caraş-Severin. De asemenea, au fost şi şase proiecte care, neîndeplinându-şi planul de afaceri, au fost reziliate. Acestea au fost depuse pe Măsură 112, iar acum beneficiarii trebuie să returneze partea de avans primită la prima tranşă de plată”, a explicat Nicolae Verindeanu.

Pentru că din 2014 fermierii şi agricultorii români vor avea parte de un nou Program Naţional de Dezvoltare Rurală, directorul OJPDRP Caraş-Severin consideră că cei care doresc să acceseze fondurile europene trebuie să aibă o mai mare grijă atunci când îşi redactează proiectele. „Tot ca un semn care ar trebui să ne dea de gândit pentru viitoarea programare 2014 – 2020, numai în acest an angajaţii oficiului au instrumentat 312 modificări în contractele de finanţare, ceea ce denotă că, încă de la început, acele proiecte nu au fost construite, previzionate, aşa cum ar fi trebuit. Este, dacă vreţi, un semnal de alarmă ca pe viitoarea programare să fim mai atenţi vizavi de redactarea şi scrierea acestor documente”, a explicat Nicolae Verindeanu.

Roxana Bălan Nafiru