Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – 20 de autoturisme retro româneşti şi poloneze, produse în perioada 1950 – 1989, au putut fi admirate timp de o zi în centrul Caransebeșului, în cadrul Caravanei GO ROMÂNIA, o inițiativă publică de promovare a proiectului rutier regional „Via Carpatia”, dar și a turismului românesc.

Iubitorii de mașini din „Epoca de Aur” au retrăit momente din tinerețea lor, în timp ce copiii și tinerii se întrebau mirați cum au putut părinții sau bunicii lor să circule cu Dacia, Warszawa, Polski Fiat, Syrena sau Oltcit.

„Le arătăm polonezilor ce țară avem, promovăm turismul românesc, turismul din zona Dv. Se pot vedea mașini românești, Daciile vechi, dar și mașini fabricate în Polonia, poate unii își aduc aminte de autoturismele cu care polonezii veneau în număr mare la noi pe litoral. Avem Polski Fiat, Warszawa, dar Polski Fiaturile erau cele mai cunoscute în acea perioadă, de dinainte de 1989”, a precizat George Negrea, președintele Clubului „Drum Bun” România.

Printre cei care au venit miercuri dimineața să vadă mașinile epocii comuniste s-au numărat și primarul Felix Borcean sau viceprimarul Marius Isac. „Este o surpriză deosebită pentru noi că orașul Caransebeș a fost ales pentru a face parte din acest traseu, care, de fapt, recreează circuitele turistice ale țărilor prietene din vechiul CAER, fostele țări socialiste. Și Polonia, și Cehia, și România făceau parte din această organizație mai veche. Știm foarte bine că litoralul românesc era foarte apreciat la acea vreme de către turiștii din țările amintite, poate mai apreciat decât de noi înșine. Există o nostalgie a momentelor frumoase din trecut, iar pe acești domni, majoritatea tineri, nu știu dacă au fost pe litoralul românesc în acea perioadă sau au fost ca și copii, probabil că-i leagă o nostalgie deosebită pentru acele vremuri. Faptul că la Caransebeș se află o colecție de mașini vechi, în care predomină marca românească de tradiție Dacia, reprezintă o legătură foarte strânsă între români, polonezi și cehi, legătură care prin intermediul acestor pasionați de autoturisme, călătorii și turism se concretizează astăzi. Cei mici se uită cu uimire la aceste mașini care sunt încă funcționale, merg pe propriile motoare și parcurg asemenea distanțe. Sper că am fost o gazdă primitoare, sper că oaspeții noștri s-au simțit bine la Caransebeș”, a declarat primarul Borcean, care a primit din partea acestora un tricou și o sticlă cu băutura tradițională a polonezilor. În schimb, aceștia au luat contact cu tradițiile bănățenilor, printr-un scurt moment artistic susținut de o parte a Ansamblului „Junii Gugulani”.

Caravana GO ROMÂNIA este un proiect al Ambasadei României la Varşovia, alături de Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie Polono-Română, având ca parteneri Primăria Caransebeș și Centrul Național de Promovare și Informare Turistică din municipiu.

Adaugă comentariu