Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un proiect iniţiat de ACR a început să prindă la cei care doresc să uşureze activitatea ISU.

Automobil Clubul Român a lansat, cu peste o lună în urmă, în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă, proiectul „Carte de Salvare la Bord”.

Proiectul își propune salvarea vieților victimelor accidentelor rutiere prin garantarea accesului instant la informații relevante privind componentele autovehiculului care prezintă risc ridicat în operațiunile de descarcerare, al echipajelor de salvatori. Proiectul este o premieră pentru România. „Cartea de Salvare la Bord” este necesară tuturor automobiliștilor și poate fi un instrument eficient în salvarea vieții.

Pentru fiecare model de automobil se poate obține o carte de salvare de pe www.csb.acr.ro, care va fi poziționată în parasolarul din dreptul conducătorului auto. „Creşterea siguranței modelelor autoturismelor reprezintă o provocare pentru salvatori. Confruntându-se cu bucăți de oţel de mare rezistenţă, dispozitivele de tăiat nu mai fac faţă. Anumite componente de siguranță, precum generatoarele de gaz din componenta sistemelor airbag, pot reprezenta un risc de siguranța pentru echipajele care intervin“, au explicat câţiva instructori auto reşiţeni.

O „Carte de Salvare la Bord” standardizată, în format A4, ce cuprinde informații cu privire la localizarea armăturilor cabinei, rezervorului de combustibil, a bateriei, a airbag-urilor, a generatoarelor de gaz, a unităților de control etc., precum și informațiile referitoare la precizarea punctelor adecvate de tăiere, ar trebui utilizată la nivelul Europei.