Caraş-Severin, Romania

 REŞIŢA – Atletul de la CSM Reşiţa, calificat la Olimpiada de la Londra, va lua startul în proba de 50 km marş.

JURNAL DE CARAŞ-SEVERIN: Marius, au mai rămas puţine zile până la startul Olimpiadei de la Londra, care se va da în data de 27 iulie a.c. Cum te simţi?

MARIUS COCIORAN: Da, aşa este. Dar, practic, până la cursa mea, din 11 august a.c., care va începe la ora 7, au rămas circa trei săptămâni. Mă simt foarte bine. Ce să zic? Eu sunt încrezător, pentru că am făcut o pregătire foarte bună. În plus, aici, la Buziaş, beneficiem de condiţii excelente, de la aerul foarte curat, ionizat, ca la altitudinea de 850 de metri, până la cazare, masă şi refacere. Aşa că la Jocurile Olimpice 2012 am toate motivele să sper că voi fi într-o formă foarte bună.

 

JCS: Este cel mai important eveniment din viaţa ta, din cariera sportivă. Nu ai emoţii?

M.C.: Spre surprinderea mea, chiar nu am emoţii. Cel puţin deocamdată. Poate şi datorită faptului că nu realizez ce înseamnă acestă competiţie, ca şi participant. Oricum, sunt mândru că voi fi printre olimpicii acestei ediţii, după aproximativ 15 ani de muncă. Este o mare onoare pentru mine. Voi vedea cum va fi când voi ajunge acolo. Care va fi atmosfera. Important este că nu mă duc cu frică. Sper, din tot sufletul să nu mă copleşească emoţiile, să pot face o cursă cât mai bună. Eu spun că va fi bine. Ajung mai devreme, cu câteva zile, ca să mă obişnuiesc cu atmosfera, cu clima.

 

JCS: Un amănunt foarte important este starea de sănătate. Dar, întrucât ai urmat programul istovitor de pregătire fără sincope, înseamnă că totul este în regulă.

M.C.: Sunt bine. Au fost mici probleme, care însă nu m-au afectat prea tare. S-au rezolvat şi aştept, cum vam spus, cu încredere startul.

 

JCS: Când vei porni spre Londra?

M.C.: Am înţeles că voi avea avionul spre Londra, din Bucureşti, în 5 august a.c. Probabil că, din Buziaş, voi pleca sâmbătă, 4 august a.c.

 

JCS: Care va fi programul, până atunci?

M.C.: Am programate, în continuare, câte două antrenamente pe zi, de luni până sâmbătă, cu pauză duminica. Şedinţa de bază este dimineaţa, cu 30-40 de km. După-amiaza este mai uşor, cam de oră şi jumătate, plus, bazin, saună, masaj. Deci, în total, parcurg între 45-50 km. Cu precizarea că, odată cu apropierea cursei, programul de pregătire va fi redus treptat, ca intensitate.

 

JCS: Şi acum, încă o întrebare inevitabilă: Ce obiectiv ţi-ai propus?

M.C.: Pe această temă am purtat dese discuţii cu antrenorii mei, domnii Iosif şi Octavian Măzăran, care m-au mobilizat permanent. Principalul obiectiv este să-mi îmbunătăţesc timpul. Adică un nou record naţional. Când m-am calificat la Olimpiadă am parcurs distanţa de 50 km în trei ore, 57 de secunde şi 56 de sutimi. Acest lucru îmi va putea asigura o poziţie cât mai fruntaşă. Nu vreau să fac promisiuni exagerate. Dar vă asigur şi îi asigur pe toţi care au fost şi sunt alături de mine că voi da totul pentru a reprezenta cât mai bine clubul, Reşiţa, Universitatea Eftimie Murgu, unde sunt student, şi normal România.

 

JCS: Am reţinut că la Londra vei fi susţinut de prof. Octavian Măzăran.

M.C.: Da, însă va ajunge mai târziu, în apropierea datei cursei. Ca să punem la punct ultimele detalii. Oricum, mă bucur foarte mult că va fi lângă mine, fiindcă una este să fim faţă în faţă şi alta să ţinem legătura prin telefon. Îi mulţumesc foarte mult şi pe această cale!

 

JCS: Marius Cocioran, îţi urez mult succes şi sănătate! Cu toţii, cei de-acasă, vom fi alături de tine.

M.C.: Vă mulţumesc din suflet!