Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Concluzionează sindicalistul atunci când un oficial sanitar a spus că ne batem pe tratamentele scumpe, evitând alternativele ieftine.

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului şi cei ai sistemului sanitar s-au felicitat unii pe ceilalţi pentru faptul că judeţul nostru a fost singurul care anul trecut n-a înregistrat sincope în furnizarea medicamentelor aferente bolnavilor de cancer, în cadrul Comisiei de Dialog Social a Judeţului, de miercuri, 28 august. Ce-i drept, paza bună a trecut primejdia rea, cei din sănătatea cărăşeană făcând ceva stocuri pentru a evita problemele care apăruseră cu un an înainte. Însă ţara noastră rămâne în top în privinţa ratei mari a mortalităţii în cazurile de cancer de col uterin (60%), atât în plan european, cât şi la nivel mondial. Deşi alte state stau bine la această formă care poate fi tratată cu succes şi care poate fi depistată încă din stadiul precanceroas printr-o metodă pe jumătate românească, cu ajutorul testului Babeş-Papa Nicolau. Numai că, deşi sunt bani pentru teste, nimeni nu se înghesuie să şi le facă.

Dar nu stăm prost numai la capitolul cancer, ci şi în privinţa infecţiei noscomiale, cu care pacienţii se trezesc ca urmare a spitalizării. Mai mult chiar, ea reprezintă, la noi, a treia cauză de deces, potrivit lui Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

Totuşi, la capitolul medicamente, oficialul din sănătate a ţinut să vorbească despre anumite citostatice româneşti foarte ieftine, ce sunt căutate în străinătate, în vreme ce noi ne înghesuim după produsele străine, extrem de costisitoare. Iar diferenţele de preţ sunt enorme, pentru că produsele străine costă câteva mii de lei, în vreme ce alternativele româneşti se opresc la doar câţiva lei. Luca şi-a justificat astfel afirmaţia potrivit căreia industria farmaceutică este singura ce înregistrează o creştere în perioadă de criză.

„Este o mafie a medicamentelor! Cum Ungaria absoarbe medicamente ieftine de la noi, iar noi ne chinuim să le aducem pe cele scumpe de dincolo?”, remarca liderul sindical Marian Apostol, care s-a întrebat retoric despre cum este posibil ca asemenea produse să ajungă pe lista compensatelor, dând vina pe responsabilii din sistem, care „fiecare vrea să-şi rezolve propriile interese”.

În afara acestor frânturi de realitate, sistemul de sănătate continuă să se confrunte cu lipsa medicamentelor din spitale. Potrivit prefectului Silviu Hurduzeu, cu ocazia unui control făcut în unităţile din judeţ, împreună cu o comisie consituită în acest sens, unul dintre preşedinţii de secţie a relevat o situaţie deloc nouă, cum că în 99% din cazuri, pacienţii sunt cei care-şi procură, pe cheltuiala proprie, medicamentele. Şi asta pentru că doar 5,6 procente din banii alocaţi de Casa de Sănătate sau direct de minister sunt folosiţi pentru ele.

Liderii sindicali prezenţi la dezbatere au cerut o întâlnire cu ministrul de resort, care să vină în teritoriu la discuţii. Până atunci, însă, rata mortalităţii în cazul cancerului de col uterin va rămâne aceeaşi, iar problema preţurilor din rafturile farmaciilor ascunde prea multe pentru a fi rezolvată prin cuvântul unui om, fie el şi ministru al Sănătăţii.

Antoniu Mocanu

2 Comments

  1. Am vazut un film ceva cu ,,banca de sperma ”Era o parodie .Cealalta latura a filmului ne punea in fata ,evidenta informatizata a persoanei ,cu clasificari in functie de cantitate.Dupa
    noua regionalizare ,potrivit Legii Sanitare cred ca trebuie si creerele citite si puse la fisa medicala.RECICLARE.

Adaugă comentariu